Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Za prestiž in nagrado

26. nov. 2014 | 18:34
Dark Theme

Češnja na torti in nasploh glavna novost letošnje mednarodne jadralne sezone je finale svetovnega pokala ISAF World Cup 2014 v Abu Dhabiju. Štiridnevno tekmovanje bo od danes (četrtka) do nedelje združilo v zalivu pred glavnim mestom Združenih arabskih emiratov približno 270 najboljših jadralcev, ki nastopa v desetih olimpijskih razredih in s kajti. Na veliki finale sta bila povabljena tudi jadralca Čupe Simon Sivitz Košuta in Jaš Farneti, ki se v modernem mestu visokih in luksuznih stolpnic mudita že nekaj dni tudi s predsednikom Čupe Robertom Antonijem.
Poslastica ob koncu sezone želi predvsem ovrednotiti olimpijsko jadranje, ki se največkrat razvija daleč od reflektorjev. Ravno v Abu Dhabiju, kjer bo umeščen finale vse do leta 2018, stavijo organizatorji na veliko medijsko pozornost, ki jo želijo doseči tudi s tem, da bodo regate vidne z obale. V vseh klasah bodo jadralci jadrali v manjših flotah, saj je povabilo v finale prejelo za vsak razred samo 20 posadk. Prestižnost tekmovanju pa daje (prvič) tudi visok nagradni sklad, ki znaša kar 200.000 dolarjev. Denarno nagrado v vsakem razredu bodo prejeli prvi trije uvrščeni: prvi 10.000 dolarjev, drugi 6.500, tretji pa 3.500.
V razredu 470, kjer bosta nastopila tudi jadralca Čupe, bo tekmovalo 16 posadk, med njimi je tudi najboljših sedem posadk (z izjemo Britancev Patience / Wills) s septembrskega svetovnega prvenstva v Santanderju, torej tudi svetovna in evropska prvaka Avstralca Belcher in Ryan.
Z 39 jadralci (27 posadk) bodo italijanska ekipa med najštevilnejšimi v Abu Dhabiju, prisotni bodo v vseh razredih. Od tržaških jadralcev bodo nastopili še Francesca Komatar in Sveva Carraro (ženski 470), Giovanni Coccoluto in Alessio Spadoni (laser standard). Od slovenskih jadralcev bodo nastopili Vasilij Žbogar (razred finn) ter dvojec Tina Mrak - Veronika Macarol (razred 470), ki so že dosegli normo za nastop na olimpijskih igrah v Riu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava