Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Naš športnik: vsa priznanja na Obalo

27. dec. 2016 | 16:22
Dark Theme

Potem ko je lani za pravi podvig poskrbela tržaška Slovenka Tea Ugrin, so v letošnjem, olimpijskem letu, vsa priznanja v sklopu nagrade Naš športnik prejeli športniki z južnega, obalnega dela Primorske. Priznanja smo jim danes v občinskem gledališču Franceta Prešerna v Boljuncu podelili športni novinarji primorskih medijskih hiš: Primorski dnevnik, Slovenski deželni sedež Rai, spletna stran slosport.org, TV in Radio Koper ter Primorske novice, pri organizaciji pa sodeluje tudi ZSŠDI.
Najboljše slovenske športnike z obeh strani nekdanje meje smo četrtič zapored izbirali v enotni kategoriji, tako da je bila konkurenca zelo ostra. Med posamezniki so odločali nastopi na letošnjih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru, na katerih Slovenci v Italiji nismo imeli nobenega predstavnika, medtem ko je bilo športnikov in športnic s slovenske strani nekdanje meje v Riu več, eden pa se je iz Brazilije celo vrnil s srebrno kolajno. Ni torej treba dodatno poudarjati, da se je jadralec v razredu finn Vasilij Žbogar - »Vasko« - do letošnje nagrade Naš športnik dokopal s soglasno podporo, saj je prejel maksimalno število točk (120). Čisti kot solza sta bili tudi zmagi kajakašice na mirnih vodah Špele Ponomarenko Janić (112 točk, na OI pa se je dokopala do 4. mesta na razdalji 200 m) in rokometašev RD Koper 2013 (prav tako 112 točk po zaslugi 4. mesta na DP in 2. v pokalu).
Med zmagovalci in ostalimi nominiranci je bil letos pravi prepad v številu prejetih glasov oz. točk, saj sta drugo mesto v moški konkurenci zasedla kanuista Luka Božič in Sašo Taljat (55 točk, 7. na OI in srebrna kolajna na EP v kategoriji C2), namiznoteniški igralec Bojan Tokić pa tretje mesto (osmina finala na OI) s 47 točkami. V ženski konkurenci sta tako kot lani drugo mesto zasedli jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol (80 točk, 6. mesto na OI v razredu 470), tretje mesto pa kajakašica na divjih vodah Urška Kragelj (42 točk, 7. na OI in srebrna na EP), tako da so letos prednjačili vodni športi. V ekipni konkurenci so se drugega mesta veselile rokometašice ŽRK Mlinotest (57 točk, 3. v državnem prvenstvu), tretjega pa nogometaši ND Gorica (53 točk, 4. v državnem prvenstvu).
Kaj pa predstavniki z italijanske strani nekdanje meje? Najbolje so se odrezale namiznoteniške igralke ŠK Kras, ki so s 45 točkami zasedle četrto mesto, za seboj pa so pustile odbojkarje Sloge Tabor Televita (23 točk) in odbojkarice moštva Gen - I Volley (22 točk). V ženski konkurenci je bila lanska zmagovalka Tea Ugrin šesta (17) točk, pred njo pa sta se uvrstili še teniška igralka Andreja Klepač (32 točk) in gorska kolesarka Tanja Žakelj (29 točk). V moški sta najnižjo stopničko zasedla jadralca Simon Sivitz Košuta in Jaš Farneti (18 točk), pred njima pa sta se uvrstila rokometaš Dean Bombač (46 točk) in lanskoletni zmagovalec nagrade, odbojkar Mitja Gasparini (26 točk).

Moški
1. Vasilij Žbogar - jadralec JK Burja (120 točk)
2. Sašo Taljat in Luka Božič - kanuista KK Soške elektrarne (55)
3. Bojan Tokić - namiznoteniški igralec FC Saarbrucken TT (47)
4. Dean Bombač - rokometaš KS Vive Tauron Kielce (46)
5. Mitja Gasparini - odbojkar Incheon Korean Air Jumbos (26)
6. Jaš Farneti in Simon Sivitz Košuta - jadralca JK Čupa (18)

Ženske
1. Špela Ponomarenko Janić - kajakašica KKK Žusterna (112 točk)
2. Tina Mrak in Veronika Macarol - jadralki JK Pirat (80)
3. Urša Kragelj - kajakašica KK Soške elektrarne (42)
4. Andreja Klepač - teniška igralka TK Radenci (32)
5. Tanja Žakelj - gorska kolesarka Unior tools team (29)
6. Tea Ugrin - gimnastičarka Artistica 81 (17)

Ekipe
1. Rokometno društvo Koper 2013 (112 točk)
2. Ženski rokometni klub Mlinotest (57)
3. Nogometno društvo Gorica (53)
4. namiznoteniške igralke ŠK Kras (45)
5. odbojkarji Sloge Tabor Televita (23)
6. odbojkarice Gen - I Volley (22)

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava