Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Tako kot »hribovci«

20. apr. 2017 | 18:13
Dark Theme

Drugo mesto tekmovalke združene ekipe BDM Caterine Sinigoi na vsedržavnem tekmovanju Ostržek na smučeh in uvrstitvi med najboljšo deseterico na mednarodni fazi tega otroškega tekmovanja so izstopajoči rezultati ne samo letošnje sezone, ampak nasploh slovenskega smučanja pri nas. Za tem rezultatom, ki sicer ni edini, stoji med drugim Aleš Sever, trener iz Križa pri Sežani, ki deluje pri SK Devinu že sedemnajst let, Sinigojevo, tekmovalko Devina, pa spremlja že od mladih nog.
Kaj rezultat pomeni za slovensko smučanje pri nas?
Pri teh letih dosti in malo. Malo tudi zato, ker ne veš, kaj se bodo starši odločili. Velikokrat otroci zapustijo klub iz dneva v dan, zasluge za rezultate pa dobijo drugi, kjer nadaljujejo svojo pot.
Ali so ti rezultati dokaz, da lahko uspejo tudi tisti, ki ne živijo ob smučiščih?
Seveda. Med sezono so to dokazovali mnogi Tržačani, ob Sinigojevi še Kerpan, Bordon, ki je prav tako začel pri nas, a zdaj tekmuje pri italijanskem klubu. Enako velja za Alexa Ostolidija. Dobri pa so bili še drugi Tržačani.
Zakaj je tačas mogoče?
Programi klubov so bolj resni, večina klubov po številu dni smuča enako kot hribovci, s tem da ko gremo na trening med šolskim urnikom (to se je letos zgodilo štirikrat), izkoristimo vedno cel dan, oni pa smučajo nekaj ur popoldne po pouku. Opažam pa nasploh, da so hribovski klubi tačas v krizi. Z izjemo Lussarija ostali nimajo več tako številčnih ekip. Morda je kriza bolj udarila nanje kot na »mestne« klube.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava