Solkanec v motoGP

Jure Pellegrini, mehanik Yamahe in Mavericka Viñalesa

A

sobota, 6. maja 2017 | 18:34

Maverick Viñales in Jure Pellegrini

Najbrž le redkokdo ve, da ima Slovenija svojega predstavnika v kraljevem razredu motociklizma. Obraz Jureta Pellegrinija bodo namreč pazljivi navijači ekipe Yamaha factory Racing zagotovo prepoznali, saj ga je mogoče večkrat opaziti na televizijskih ekranih po celem svetu. 44-letni Solkanec je od leta 1999 motociklistični poklicni mehanik, od leta 2010 pa kar v kraljevem razredu motoGP. Simpatičnega Jureta smo zmotili tik pred odhodom v Francijo, kjer se je mudil na testiranjih in od koder je nato poletel direktno v Jerez, kjer bo jutri četrta VN v letošnji sezoni, prva v Evropi.

Kako je fantu iz Solkana uspelo se povzpeti na najvišjo svetovno raven motorističnih dirk?
S kančkom sreče in seveda s trdim delom. Naj povem, da sem po izobrazbi in po poklicu še vedno električar, že od mladih nog pa me do motociklov veže velika ljubezen, ki je nato postala prava služba. Vse pa se je začelo v Codroipu, kjer sem preko prijatelja spoznal Nanda de Cecca, ki že več let upravlja zasebno dirkaško ekipo. Nato sem začel postopoma delovati v vedno širšem okolju, krajši čas sem tudi preživel v tržaški ekipi Bertocchi racing, dokler nisem končno dospel v kategorijo Superbike z ekipo Yamaha, kjer je bil Ben Spies glavni dirkač. Ko je Spies prestopil v motoGP, sem mu sledil.

Kritiki formule 1 že nekaj let očitajo, da je dandanes v avtomobilističnih dirkah pomembnejši dirkalnik od voznika. Ali opažate opisani trend tudi v razredu motoGP?
Sploh ne. Menim, da ima pri motociklističnih dirkah še vedno poglavitno vlogo dirkač. Seveda sta motocikel in prilagodljivost pomembna. Maverick Viñales je na primer takoj dokazal, da je Yamaha M1 primerna za njegove značilnosti vožnje. Prepričan sem, da je konec koncev še vedno najhitrejši tisti, ki prvi pritisne na plin in tisti, ki zadnji zabremza.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Opčine, Zgonik ... Tokio

Kar ni uspelo nekdanji italijanski namiznoteniški državni prvakinji Sonji Milič, bi lahko v drugačni meri uspelo mlademu Matteu Parenzanu (ŠK Kras).

14. septembra 2018 | 10:55

Tek na planiško velikanko

Prijavljenih je že več kot 1100 tekmovalcev

14. septembra 2018 | 14:16

Vesni točka, Primorcu zmaga

V drugem krogu deželnega pokala 1. amaterske lige.

12. septembra 2018 | 22:49

Jadranovo predstavitev spremljale košarkarske legende

Danes v centru za dobro počutje Avalon pri Briščikih.

12. septembra 2018 | 21:14

Za akcijo Postani fit tudi ti 3.0 samo še do jutri ...

Na našo akcijo Postani fit tudi ti 3.0 se lahko prijavite še do vključno jutri.

13. septembra 2018 | 13:29

Andrej Don predsednik tržaškega odbora FISI

Med izvoljenimi odborniki so tudi Erik Tence, Bernard Purič, Nicola Sudano, Carlo Francesco Rossi in Ivan Kerpan

12. septembra 2018 | 13:49

Jadran Motomarine bo domače tekme igral ob sobotah

Ob sobotah bo Jadran igral na Opčinah ob 20.30, Bor Radenska na Stadionu 1. maja ob 18.30, Kontovel pri Briščikih ob 18. uri, Breg v Dolini pa ob 20.30

11. septembra 2018 | 19:47