Petek, 26 april 2024
Iskanje

Na poti v prihodnost

21. maj. 2017 | 9:15
Dark Theme

V kongresnem centru četrtega pomola se je začela druga izvedba Laboratorija bodočnosti, ki ga prirejata ZSŠDI in ZKB mladi. Po glasbenem uvodu vokalne skupine Anakrouzis se je na odru pred približno 80 slušatelji (okrog 50 mladih) predstavil Marco Cernaz s predavanjem »Kakšna bo naša prihodnost – osnove za razmišljanje o poklicni poti 2.0«. Novinar, popotnik in predavatelj je mlade predvsem spodbudil, da bi se o njihovi poklicni (in ne samo) poti razmišljali sami. Pozval je, naj razmišljajo o tem, kar jim je všeč, kaj jih veseli, naj postavljajo vprašanje, naj bodo radovedni, naj lovijo z očmi vse, kar jih zanima, naj preizkusijo, četudi bodo grešili, naj prisluhnijo ostalim, naj sodelujejo na čim več področjih in s čim več ljudmi in naj potem na podlagi svojih sanj in želj nastavijo svojo pot. »Hoja po novih poteh pa ne pomeni, da moramo uničiti preteklost. Svojo pot nastavite na novih temeljih, sledi svojim sanjam in interesom,« je še povedal Cernaz in dodal, da so »profesionalci so v bistvu le amaterji, ki niso nikoli vrgli puške v koruzo«.

Okrogla miza na temo »Krepat, ma ne molat« je v nadaljevala rdečo nit jutranjega predavanja. Verjemi v svoje sanje. Podjetnika Pahor, bivši odbojkar in trener Gregor Jerončič, mladi Nik Mohorko in glasbenik Črtomir Šiškovič so vsak iz svojega zornega kota nakazali pot do uspeha, veselja in zadoščenj, ki je bila, tako Šiškovič, »včasih tudi neuspešna, a te vsak padec okrepi in daje zadoščenja.« Najmlajši sogovornik Nik Mohorko je predstavil, kako se je iz študentke ideje zdaj razvija vesoljski projekt, Jerončič je nakazal, kako je za pot do uspeha potrebno tudi vzatrajati, zalo pomembna pa je tudi podpora bližnjih. Brata Pahor, uspešna podjetnika, sta iz lasntnih izkušenj mladim ponazorila, kaj je podjetništvo, poudarila pa tudi, kako je treba kljub morda nekaterim zaprekam (birokratskemu aparatu, manjšemu kreditu in dr.) slediti svoji ideji in poskusiti. Okroglo mizo je vodil novinar Peter Verč.

Na osrednjem odru se nadaljujejo predstavitve sodelujočih na sejmu znanja. Tam sodelujejo: Univerza v Ljubljani, Univerza v Novi Gorici, Univerza na Primorskem, Univerza v Vidmu, MOSP, Park vojaške zgodovine Pivka, pa še ZKB mladi, ki vodijo anketo, SDGZ, ki predstavlja možnosti za mlade na področju podjetništva in svobodnih poklicev.

Popoldanski del je otvorila dr. Alenka Stanič, ki je predavala na temo »Znanja in poklici prihodnosti.« Kot prejšnji predavatelji je mlade spodbudila, naj sledijo svojim željam in sposobnostim. Predstavila je, kako se svet spreminja in kako temu kljubovati.

Zadnji gost Rok Trkaj bo spregovoril o »slovenski hiši Vidi: kako z idejo do uspeha.«

Vsi prijavljeni udeleženci Laboratorija bodočnosti se bodo potegovali za dve brezplačni vstopnici za MTV Summerblast festival 2017 v Poreču in dve brezplačni vstopnici za zabaviščni park Gardaland, ki ju poklanja potovalna agencija Aurora viaggi iz Trsta.

Dogodek je zaključil koncert Roka Trkaja in nastop plesalk plesne šole Toc Toc.

Dogodek organizirata ZSŠDI in ZKB mladi v sodelovanju z Uradom RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Slovenskim dijaškim domom Srečka Kosovela v Trstu in ustanovama SDGZ in SLORI ter pokrovitelji ZKB, Aurora viaggi, Podjetje Samsa, Conad Nova srl, Moda 21 in Cvetličarna Elena.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava