Sreda, 17 april 2024
Iskanje

Iz Barkovelj čez lužo ... do lige NBA?

4. jul. 2017 | 16:25
Dark Theme

»Sanjam, da bi prej ali slej igral v ligi NBA. V ZDA sem se zavedel, da severnoameriško poklicno košarkarsko prvenstvo ni tako nedosegljivo, kot sem sprva mislil.« Morda bo kdo mislil, da je Rafael Baldassi (letnik 1998) preveč ambiciozen, to pa sploh ne drži. Rafael je 19-letni perspektiven košarkar, z nogami trdno na tleh, ki upravičeno zasleduje svoje sanje oziroma cilje. Prav zaradi tega se je pred dvema letoma odločil, da zapusti rojstne Barkovlje, tukajšnje prijatelje, znanstveni licej Franceta Prešerna v Trstu in sprejme povabilo višješolskega zavoda Zion Lutheran Christian School iz Miamija na Floridi. Potem ko se je v FJK preizkusil v dresu Pallacanestra Trieste, Brega, Libertasa iz Gonarsa in videmskega CBU, se je še kot mladoletni košarkar in dijak odločil za skok čez lužo. Tovrstnih vlakov namreč ne gre zamuditi.
Rafaelova izbira se je zaenkrat izkazala za pravilno, saj je v ZDA po prvem letu prejel ponudbo višješolskega zavoda (high school) Mount Zion Christian Academy v Severni Karolini (omenjeno šolo so pred njim obiskali NBA zvezdniki, kot so Brandon Rush, Tracy McGrady, Amar'e Stoudemire, univerzo v zvezni državi North Carolina pa je obiskoval »košarkarski bog« Michael Jordan, op.av.). V Severni Karolini je Rafael uspešno zaključil višješolsko študijsko pot (za šolske in športne uspehe je prejel tudi priznanje nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame, op.av.), sedaj pa ima Rafael več ponudb za igranje košarke v Evropi ali pa za nadaljevanje študija ter kariere z oranžno žogo na eni od prestižnih ameriških univerz (college). Pred zelo pomembno izbiro pa se Rafael mudi na pripravah s slovensko košarkarsko reprezentanco U20 (slovensko državljanstvo je pridobil pred nekaj meseci op.av.), saj sodi v ožji izbor kandidatov za nastop na mladinskem EP pod vodstvom trenerja Aleksandra Sekuliča, kljub temu, da je eno leto mlajši od večine soigralcev. 190 centimetrov visoki organizator igre (ali točneje »point guard«, ker pristnih »playmakerjev« v ZDA naj ne bi bilo skoraj več, op.av.) ima torej nešteto obveznosti, prijazno pa nam je odmeril nekaj svojega časa.
Kako potekajo priprave s slovensko izbrano vrsto?
Dobro. Sedaj sem sicer doma, čakam pa na informacijo, ali se bom še naprej potegoval za mesto v dvanajsterici, ki bo odpotovala v Grčijo (Slovenija bo v predtekmovalni skupini Eurobasketa U20 igrala proti Španiji, Srbiji in Italiji, op.av.).
Na priprave v Celje ste se odpravili, potem ko ste zaključili višješolsko pot v ZDA. Ali nam lahko opišete, kako ste tam živeli?
V ZDA je vse vrhunsko poskrbljeno. Od ponedeljka do petka sem zjutraj obiskoval predavanja, nato pa smo popoldne imeli trening, individualen trening, vadili smo met, zvečer pa sem se učil. Ob sobotah in nedeljah so bili na voljo dodatni individualni treningi in tekme. Sploh pa so bili pogoji odlični. S soigralci sem namreč stanoval, obiskoval šolo, treniral in igral tekme. Nastalo je odlično vzdušje, tako na igrišču kot izven njega.

Daljši intervju z Rafaelom Baldassijem boste lahko brali v jutrišnji (sredini) tiskani izdaji Primorskega dnevnika.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava