Petek, 05 april 2024
Iskanje

»Slovenski košarkarji lahko ciljajo na medaljo na EP«

20. jul. 2017 | 16:50
Dark Theme

Houston (Rockets), New Orleans (Hornets), Oklahoma City (Hornets), New York (New Jersey Nets), pred in po ameriški izkušnji pa Ljubljana, Maribor, Laško, Treviso, Moskva, Istanbul, Kazan, Bamberg, Barcelona in Sevilla. 37-letni Boštjan »Boki« Nachbar je pravi košarkarski svetovljan, ki je v dolgi košarkarski karieri igral in še igra proti najboljšim ameriškim in evropskim košarkarjem. Osvojil je slovensko, nemško, špansko, italijansko ligo, veliko superpokalov, prejel je številna posamezna priznanja, s slovensko reprezentanco je zmagal EP do 20 let leta 2000, v ligi NBA je igral 6 sezon (leta 2002 ga je naboru kot 15. igralca - doslej najvišje uvrščenega Slovenca - izbral Houston Rockets), med katerimi je v povprečju prispeval 7,1 točke, 2,6 skoka, in 0,9 podaje na dvoboj, do leta 2013 pa je bil nenadomestljiv član slovenske članske izbrane vrste in eden najpomembnejših zastopnikov zlate generacije slovenskih košarkarjev.
Potem ko se je po EP 2013, ki ga je gostila Slovenija, odločil, da sklene reprezentančno kariero, se še bolj resno posveča drugim dejavnostim. Sodeluje s svetovno organizacijo za pravice otrok Unicef, vpisal se je na tečaj športnega menedžmenta v Newcastlu, je igralec Seville v španski ligi ACB, v sredo pa smo ga srečali v Kopru, kjer že enajsto leto zapored organizira košarkarski kamp Boki Nachbar. Obiskuje ga vse več košarkarjev in košarkaric od sedmega do osemnajstega leta starosti iz sedmih držav. Boki neprestano pozorno spremlja delo približno 20 sodelavcev, svoje znanje posreduje otrokom, v sredo pa je v Koper tudi povabil košarkarje na vozičkih, ki so predstavili svoj izredno zahteven šport. Na vozičku se je preizkusil tudi sam Nachbar, preden nam je prijazno odmeril lep del svojega časa. Boštjan je še enkrat dokazal, da je pravi gospod z veliko začetnico. Ne samo na igrišču, na katerem je v dresu slovenske reprezentance in najrazličnejših klubov navduševal vse ljubitelje oranžne žoge, a tudi zunaj parketa. Ponujamo vam izvleček daljšega intervjuja, ki ga boste lahko brali v petkovi tiskani izdaji Primorskega dnevnika.
Slovenska košarkarska reprezentanca začenja priprave na evropsko prvenstvo. Na kaj lahko ciljajo izbranci selektorja Igorja Kokoškova?
Ciljajo lahko na medaljo. Imajo namreč dovolj kvalitete, da se lahko potegujejo za kolajno. Tovrstno kakovost pa ima še vsaj 10 ostalih reprezentanc, saj so razlike med ekipami minimalne. Težko je torej napovedovati točen končni razplet, saj je v zadnjih desetih oz. petnajstih letih konkurenca mnogo večja v primerjavi z obdobjem, ko si vedel, da so Jugoslavija, Grčija, Italija, Rusija ali kaka druga reprezentanca bistveno boljše. Sedaj se je kakovost razporedila. Finci so neugodni, Švedi igrajo dobro košarko, Turki so postali velesila.
Za Slovenijo bo letos igral tudi Američan Anthony Randolph. Kaj lahko doprinese reprezentanci?
Randolph lahko veliko doprinese. Če bo prišel sem z jasno željo in razčiščeno glavo, da pride na pomoč ekipi in bo dal vse od sebe, bo nudil veliko. Če pa bo le zapravljal čas, ne bomo videli pravega Randolpha. Odvisno bo od njega in od selektorja. Onadva se morata pogovoriti in urediti zadeve, tako da ne bo težav. To velja tako za priprave kot za samo evropsko prvenstvo. Randolphova kvaliteta pa je nesporna. Proti njemu sem igral dve leti v Španiji in lahko potrdim, da je eden najboljših krilnih centrov v Evropi. Gre za izjemnega atleta, ki lahko zadene od zunaj in je dober obrambni igralec. Mislim, da ekipa lahko z njim ogromno pridobi.
Ali vas bolj zabava evropska ali ameriška košarka?
Meni je ameriška košarka od vedno bila bolj pri srcu. Mimo tega ne morem, čeprav mi je marsikdo v Evropi rekel, da saj nisem Američan. Ne gre pa za to. Gre za slog igre, ki je v ZDA bolj odprt in je bolj napadalno usmerjen. Favorizira se tistega, ki je talentiran, ki lahko naredi potezo več. V Evropi žal gledamo preveč šablonsko in trdo košarko. Sodniki dopuščajo preveč kontaktov, potiskanja in vlečenja za drese. To mi ni všeč. Današnja evropska košarka v določenih trenutkih bolj spominja na rokomet, NBA košarka pa je tista, ki kadarkoli prižgeš televizor, poskrbi za atraktivno igro. Preizkusil sem obe košarki in vem, da se v ZDA bolj uživa, ko se igra košarko.

Daljši intervju z Boštjanom Nachbarjem boste lahko brali v jutrišnji (petkovi) tiskani izdaji Primorskega dnevnika.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava