Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

»Barcolana ostaja regata Tržačanov«

20. sep. 2017 | 19:16
Dark Theme

Pred nami je 49. Barcolana, ki bo tako kot zadnja leta razživela mesto v zalivu s kopico dogodkov za male in velike. Za tem stoji v prvi vrsti sam predsednik barkovljanskega jadralnega kluba Società velica Barcola e Grignano, Mitja Gialuz, ki je morda še bolj kot njegovi predhodniki razumel pravo formulo razvoja. Sodelovanje in pletenje najrazličnejših vezi lahko dogodek samo obogati, zato se novih izzivov nikakor ne boji.
Na predstavitvi sta se s predsednikom Generali Galaterijem strinjala, da je razvojna pot Barcolane res ta, da pridobiva vse bolj mednarodni prizvok, hkrati pa nikakor nočete opuščati njenih lokalnih značilnosti. Kako uspete ohranjati ta dualizem?
Barcolana je zmožna, da ta dualizem združuje. Prav tako tudi mesto. Ni aristokratov ali drugih, ki ostanejo na pragu dogodka. Barcolana je praznik vseh. Naša skrivnost je v tem, da so v središču pozornosti udeleženci, ki niso samo jadralci, ampak vsi, ki se bodo udeležili dogodkov v okviru Barcolane, skratka plavalci, ljubitelji gledališč in pa tudi tisti, ki se bodo na primer podali na morje in jadrali s pomočjo ozvezdij.
Postavili ste si tudi zahteven cilj: letos želite preseči magično mejo 2000 vpisov, kar ste povezali s »tržaško pomladjo«.
To je izziv, ki so ga sprejeli mnogi. Nismo bili sami. Za tem stoji veliko jadralnih klubov z naše okolice, ki nam pomaga, da bi vendarle dosegli rekord. In to je tudi znak, da se Trst vendarle dviga s površja. Predsednik Galantieri je sicer opozoril na nekatere kritične točke mesta, kot je na primer izolacija, pa vendar mislim, da se tudi v tej smeri dela v pravo smer. Z intermodalnim polom, hitrimi vlaki in širitvijo avtocestnega odseka se nekaj premika; vse to bo omogočilo, da se bo Trst približal drugim centrom. Če bomo dosegli 2000 jadrnic, bomo deželi, Italiji in Evropi dokazali, da je Barcolana res edinstven dogodek na svetu. Če bomo dosegli rekord, ga bomo seveda tudi registrirali in se bomo nato lahko predstavljali kot tisti, ki resnično prirejamo največjo regato na svetu.
Zakaj lovljenje rekorda poudarjate ravno letos? Morda bi bil to lahko vabljiv cilj za jubilejno 50. Barcolano ...
Naslednje leto bo v ospredju že okrogla obletnica, in takrat se bomo zazrli tudi v preteklost in predstavili vse tiste, ki so pripomogli, da je Barcolana to, kar je danes. Manjka pa nam še nekaj, da bomo res veliki. In to je 2000 jadrnic na startni liniji. Zato smo organizirali celo vrsto pobud (več kot 20 regat pred nedeljskim viškom, op.a.), da nam bo ta rekord vendarle uspelo doseči. Med pobudami je tudi regata Go to Barcolana from Slovenija, ki bo pripeljala slovenske jadralce na Barcolano. Sodelovanje nam meddrugim omogoča, da rastemo v ekipnem duhu.
Ponujate kar 347 dogodkov. Ali se ne bojite, da bi jih bilo preveč in da bi se obiskovalci preveč razpršili?
Mesto je veliko, Tržačani so radovedni, obenem pa pričakujemo veliko obiskovalcev z okoliških mest. Ciljali smo na kvaliteto, lahko bi bilo dogodkov še več. Predstavili so nam skupno več kot 1000 dogodkov, a smo izbrali le najboljše.
Naslednje leto bo jubilejna 50. Barcolana. Ali se že pripravljate na okrogli jubilej?
Z glavnimi partnerji delamo na tem že nekaj mesecev. Kot vedno, želimo, da bi se Barcolana še naprej razvijala, ne da bi izgubila svoje prvinskosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava