Torek, 23 april 2024
Iskanje

Nogomet in noge na O

15. jun. 2018 | 12:20
Dark Theme

Bilo je sicer v zraku, toda odslej obstaja tudi znanstvena potrditev. Nogomet povzroča noge na O. Kot izhaja iz raziskave univerze v Münchnu, aktivno igranje in treniranje nogometa v mladosti lahko povzroči kasnejše težave s koleni in posledično oblikovanimi nogami na O. Raziskava münchenske univerze, ki jo je objavil časnik nemških zdravnikov (Deutsches Ärtzteblatt), kaže, da se tveganje za deformacijo nog povečuje s profesionalnim ukvarjanjem z nogometom mladih. Kot še ugotavljajo na univerzi, noge na O niso le lepotna napaka, ampak se v kasnejšem obdobju zaradi tega poveča tudi tveganje za artrozo kolen.
Raziskava je pokazala, da je pri mladih aktivnih nogometaših razmik med koleni za centimeter in pol večji kot pri skupini, ki ne igra nogometa. Znanstveniki menijo, da sta za to kriva prav nogometna igra s stalnimi nenadnimi spremembami smeri teka in kronična preobremenitev posameznikov na treningih.
A obstaja tudi dobra novica. Večini mladih, ki trenirajo nogomet, se s tem vprašanjem sploh ni treba ukvarjati. Gre le za skupine igralcev po klubih, ki so izpostavljene največjim obremenitvam, v vseh ostalih primerih velja, da je nogomet šport, ki je na splošno zdrav.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava