Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

»Navdušeni in zagnani«

19. jun. 2018 | 21:27
Dark Theme

V organizacijski štab nogometne reprezentance Slovencev v Italiji, ki bo v soboto ob 19. uri v Bazovici odigrala prvo uradno prijateljsko tekmo proti reprezentanci koroških Slovencev, spada tudi načelnik tržaške nogometne komisije ZSŠDI Maurizio Vidali, ki je tudi odbornik NK Kras Repen.

Kako in kdaj se je rodila ideja, da bi sestavili »našo« reprezentanco?
Ideja je bila v zraku že veliko časa. Dejansko smo se o tem pogovarjali že nekaj let, odkar smo izvedeli, da obstaja nogometna Europeada. Ko so evropsko prvenstvo manjšin dodelili koroškim Slovencem (leta 2020 v Celovcu), so nas prav oni, skupaj z Uradom za Slovence v zamejstvu in po svetu spodbudili, da udejanimo načrt. Jeseni smo se s predsednikom Ivanom Peterlinom odločili, da odločno gremo v to smer. Sestavili smo delovno skupino in zagrabili za delo. Poleg mene so se močno angažirali še predsednik Mladosti Claudio Cadez, operativni tajnik ZSŠDI Igor Tomasetig (sicer vodja projekta) in tudi operativni tajnik Evgen Ban.

Kako ste izbirali selektorja?
Alen Carli je bil naš nekdanji poklicni nogometaš. Ima veliko izkušenj. Poleg tega smo ob Alena postavili še trenerja Maria Adamiča, ki je tudi član deželne nogometne zveze. Z Mariovo pomočjo smo uspeli dobiti podporo tudi deželne nogometne zveze. Predsednik Ermes Canciani je bil s pobudo zelo navdušen in bo v soboto bržkone na prvi prijateljski tekmi naše reprezentance v Bazovici.

Igranje pod pokroviteljstvom deželne nogometne zveze je tudi neke vrste politično dejanje, kajne?
Se strinjam. Vodstvo zveze je pokazalo veliko odprtost do Slovencev. To ni uspelo niti Južnem Tirolcem, ki so na Južnem Tirolskem v veliki večini.

Sobotna prijateljska tekma v Bazovici (začetek ob 19. uri) bo torej uradna.
Seveda. Sodila bo sodniška trojka. Upam, da se bo ob igrišču zbralo veliko ljudi. Dogodek je zgodovinski, saj bomo prvič v zgodovini videli na delu našo reprezentanco, nogometno ekipo Slovencev v Italiji. Danes (včeraj op. av) so naši fantje imeli v Vižovljah zadnji (četrti) zbirni trening pred sobotno tekmo. V soboto bomo lahko videli, kaj veljamo, saj je ekipa koroških Slovencev solidna. Na zadnji Europeadi so se Korošci uvrstili na tretje mesto.

Celotni intervju lahko preberete v današnjem (sredinem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava