Petek, 19 april 2024
Iskanje

Hrvaško norenje brez pretiravanja

17. jul. 2018 | 11:03
Dark Theme

V Zagrebu je bil v nedeljo veliki ljudski praznik, ki se je nadaljeval še med večerom, niti zaključni rezultat ni skalil vzdušja.
Kolona vozil na mejnem prehodu Bregana marsikomu podaljša izlet za več kot dobro uro, tudi v primeru nočne vožnje. Mesto, ki šteje skoraj 800.000 prebivalcev, se zbudi pod obilno količino padavin. Na glavnem kolodvoru začenjajo od dopoldanskih ur prihajati navijači od vsepovsod. Hrvaške železnice so najavile prihod izrednih vlakov iz drugih mest. Trije mladi Italijani iz Modene so se pripeljali do Zagreba, da bi spremljali finalno srečanje. Isto velja za hrvaško družino, ki živi v Nemčiji, ki je prišla navijati za vatrene – ognjevite. Hotelirka Silvana Čurić pravi, da bo lep dogodek. Na opozorilo, da na uspešnost dneva vpliva glavna spremenljivka zmage ali poraza, odgovori jasno in sproščeno: »Lepo bo - v kateremkoli primeru.«
Pod vztrajnim dežjem se marsikdo odloči, da si kupi dres ali drugi rekvizit v barvah reprezentance na stojnicah pred postajo. Že pod težkimi kapljami je vzdušje praznično in sproščeno. Zunanjost in notranjost z zastavami okrašenih tramvajev opozarjata na dogodek. Hrvaška zastava, njene barve in belordeča šahovnica so namreč nujni rekviziti. Iz minute v minuto se količina ljudi veča, nastop nacionalne enajsterice pričakujejo mladi, manj mladi, družine, otroci, Hrvati in tujci.
Gospe in gospodične, ki se nočejo odpovedati eleganci, so oblečene npr. v belem krilu in rdečem suknjiču. Zagreb si ob tej priložnosti namreč ni slekel svoje elegantne meščanske obleke. Francoske navijače preštejemo na prstih ene roke, tudi oni se ponosno sprehajajo, ne da bi jih pri tem kdo nadlegoval.


Reportažo o spremljanju finalne tekme nogometnega svetovnega prvenstva med Francijo in Hrvaško v Zagrebu lahko preberete v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava