Ta teden pred 10 leti (32)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o življenjski odločitvi Sandre Vitez

A

četrtek, 9. avgusta 2018 | 16:00

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega »obujanja spominov iz preteklosti« v novem letu na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2008 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.
Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o odločitvi Sandre Vitez, ki se je odpovedala poklicnemu igranju odbojke. Članek je bil objavljen v torek, 5. avgusta 2008.

Naša najboljša odbojkarica, Kontovelka Sandra Vitez, se je po enem letu igranja v najvišji italijanski ligi odločila, da se naslednje leto posveti le študiju. »Rada bi študirala fizioterapijo, tako da se zdaj pripravljam na sprejemne izpite. Če me na fizioterapiji ne bodo sprejeli, pa se bom vpisala na kako drugo fakulteto v Trstu,« je povedala enaindvajsetletna Sandra, ki je bila v zadnjih sedmih letih članica kadetske, mladinske, zadnji dve leti pa tudi članske italijanske reprezentance, tako da je bila tudi v poletnih mesecih skoraj vedno v telovadnici. Zdaj je mlada Kontovelka, ki je bila ob koncu sezone 2006/2007, v kateri je s Sassuolom napredovala v A1 ligo, proglašena za najboljšo mlado igralko A2 lige, odbojke naveličana:
»Mogoče se bom v bodoče spet posvetila odbojki, če bom dobila kako zelo dobro ponudbo, zdaj pa o odbojki nočem razmišljati. V teh letih sem se posvečala samo odbojki, časa za kaj drugega pa sploh ni bilo. Fizioterapijo sem hotela na primer študirati že po maturi, a tega nisem mogla, ker je pri fizioterapiji prisotnost na predavanjih obvezna, pri Sassuolu pa sem imela treninge dvakrat na dan. Zato sem se vpisala na fakulteto za vzgojne vede. Mislila sem, da bom lahko vsaj poleti polagala izpite, a me je selektor Barbolini vpoklical v reprezentanco, tako da sem bila tudi ob koncu prvenstva zasedena s treningi in tekmami (Vitezova je lani poleti igrala tudi na Grand prixu, ki je neke vrste ženska svetovna liga, selektor Barbolini pa je bil z njo zelo zadovoljen, op.ur.). Lani se zato na univerzo sploh nisem vpisala, saj sem vedela, da študija ne bom mogla usklajevati z igranjem odbojke v A1 ligi.« Selektor Barbolini je Sandro tudi letos vpoklical v reprezentanci, naša odbojkarica pa se je po nastopu na mednarodnem turnirju v Abu Dhabiju odpovedala nadaljnjim nastopom z reprezentanco. Že takrat so se v zamejskih odbojkarskih krogih širile govorice, da Sandra ne namerava več igrati odbojke, sama pa tega uradno nikoli ni potrdila. Očitno med poletnim počitkom ni pridobila novih motivacij, da bi s profesionalno odbojko vztrajala. »To je bila pač življenjska odločitev. Če igraš v A ligi in si tako uspešen, da te tudi vpokličejo v reprezentanco, ves svoj čas posvečaš le odbojki. Sama pa si želim tudi drugih stvari.« Čeprav odbojke trenutno ne namerava igrati, pa bo Sandra vsekakor sledila nastopom svojih bivših kolegic v italijanski reprezentanci na olimpijskih igrah. Med temi je tudi Sandrina vrstnica Serena Ortolani, ki je z našo odbojkarico igrala tako v kadetski kot v članski reprezentanci.
Ortolanijeva ima vsekakor precej več izkušenj kot Sandra, ki letos objektivno ni imela pravih možnosti, da bi si priborila nastop v Pekingu, verjetno pa bi lahko bila med glavnimi kandidatkami za nastop na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, saj večine sedanjih reprezentantk takrat verjetno ne bo več. »Na letošnjih olimpijskih igrah je Serena v italijanski reprezentanci edina igralka mojega letnika. Mogoče jih bo čez štiri leta v Londonu več, vseeno pa ne vem, če mi bo takrat žal, da me ni zraven. Vsekakor bom za italijansko reprezentanco seveda navijala in igralke tudi kdaj poklicala.
Sledila pa bom verjetno tudi drugim panogam, saj je olimpijske igre vedno lepo gledati.« (T.G.)

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Ali soglašate s ponovno uvedbo razpela in z obveznim nošenjem haljic v tržaških občinskih vrtcih?

ostale novice

Športna priloga: jutri v časopisu

Jutri v Športni prilogi Primorskega dnevnika.

3. decembra 2018 | 21:42

Športel s Fabiom Ruzzierjem in Jurijem Devetakom

V koprski športni oddaji počastili športni jubilej lonjerskega hitrohodcaKlikni in oglej si oddajo

4. decembra 2018 | 11:43

Mikaela Shiffrin kot Tina Maze

23-letna Američanka je postala šele sedma smučarka, ki je v svetovnem pokalu zmagala v vseh petih disciplinah - V »klubu« je tudi Tina Maze

3. decembra 2018 | 06:10

Tokrat brez uvrstitve

Katrin Don (SD Novinar, ex SK Brdina) ni zaključila drugega slaloma sezone.

2. decembra 2018 | 18:02

Športna nedelja: Zalet zmagal in se povzpel na 3. mesto

Krasu in Juventini točka, Primorje spet vodi - Visoka zmaga košarkaric Poleta - Zalet zmagal po petih nizih

2. decembra 2018 | 10:43

Odbojkarska sobota: Sloga Tabor in Olympia uspešna

Na težkem gostovanju v Trstu so bili valovci besni na sodnika.

1. decembra 2018 | 20:06

Košarkarska sobota: Jadran v zadnjih sekundah

Bor Radenska v tržaškem derbiju boljši od Don Bosca.

1. decembra 2018 | 20:03