Sobota, 13 april 2024
Iskanje

»Francozinje so bile vsaj za glavo višje«

27. avg. 2018 | 19:09
Dark Theme

V soboto je osvojila naslov evropske prvakinje do 16 let, v nedeljo je iz Kaunasa letela v Rim, včeraj pa iz italijanske prestolnice v Gorico. Goriška košarkarica Anna Turel se je po približno poldrugem mesecu, ki ga je preživela v dresu Italije, vrnila domov. Njene starše smo sicer slučajno srečali v nedeljo v trgovini s športno opremo, kraj pa ni bil naključen, saj se v družini dijakinje humanističnega liceja Simon Gregorčič v Gorici pretaka košarkarska kri. Annina mama Paola Ferrara je bila zelo dobra košarkarica, oče Davide Turel je bil poklicni košarkar v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, v Gorici pa se vsi starejši - in tudi mlajši - ljubitelji košarke spominjajo njegovega »skok-šuta«. Anne včeraj ni sprejel le osem let starejši brat Mirco (letnik 1994), ki je že začel priprave v Orzinuoviju, kjer ga po več letih igranja v A2-ligi čaka izkušnja v državni B1-ligi. V središču pozornosti pa je tokrat bila najmlajša članica Turelove družine. Uspeh izbrane vrste do 16 let je spet opozoril na obstoj ženske košarke v Italiji, saj so o zlati kolajni z evropskega prvenstva poročali najrazličnejši mediji. Anno, ki je na EP v povprečju zbrala po 3,7 točke, 2,3 skoka in 1,2 podaje na tekmo, smo včeraj zmotili tik po pristanku v Ronkah.

Anna, spet si doma.
Končno. Prvi zbirni trening z reprezentanco smo imele 15. julija, tako da me ni bilo doma skoraj poldrugi mesec. Po treningih v Pesaru smo se odpravile v Rim, nato pa v Litvo. Napor se je obrestoval, saj sem se vrnila z zlato kolajno.

V finalu ste premagali Češko. Še težja dvoboja pa ste imeli v četrtfinalu proti Franciji in v polfinalu proti Španiji. Kdo je bil trši oreh?
Francoske košarkarice so s fizičnega vidika izredne. V začetni peterki so bile vse posameznice vsaj za glavo višje od naših igralk. Španske so s tehničnega vidika fenomenalne. Mi pa smo bile tokrat na igrišču boljše.

Zdaj te čaka počitek, nato pa nova sezona v dresu tržaške Futurose.
Klubske soigralke so že začele priprave, Futurosa pa mi je odmerila teden počitka. Z izbrano vrsto sem trenirala vsak dan, tako da sem med poletjem zelo napredovala, tudi po zaslugi vrhunskega trenerja, kakršen je selektor Giovanni Lucchesi. Izkoristil me je v vlogi branilke, ker pravi, da imam dober met, sama pa se bom najbrž razvila v organizatorko igre, saj nisem dovolj visoka. S Futuroso bom nastopala na prvenstvu U18, zagotovili pa so mi, da bom več minut igrala tudi v B-ligi.
Pogovor z Anno Turel lahko preberete v današnjem (torkovem) Primorskem dnevniku.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava