Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Pred enim letom je Slovenija stopila na evropski prestol

14. sep. 2018 | 17:13
Dark Theme

Pred enim letom, 17. septembra, 2017 je slovenska košarkarska izbrana vrsta osvojila naslov evropskih prvakov. Slovenijo je tedaj prevzela prava košarkarska evforija, čestitk in pohval za podvig Gorana Dragića, Luke Dončića in soigralcev je bilo na pretek. Zaradi omenjenega uspeha so se pri KZS odločili, da se na današnji dan organizira praznik slovenske košarke. Šlo je namreč tudi za edino slovensko medaljo na članski ravni na mednarodnih košarkarskih tekmovanjih, saj se prejšnje generacije igralcev, kljub številnim talentiranim košarkarjem, niso nikoli dokopale do zmage v polfinalu. Najboljša uvrstitev je pred tem bilo četrto mesto na EP 2009. Danes je tista evforija mimo, saj ima močno oslabljena reprezentanca, ki bo drevi nastopila v Stožicah proti Turčiji, zelo malo možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Kitajskem. Kljub temu pa je bil 17. september 2017 nepozaben za slovenske ljubitelje košarke, tako da vam danes ponujamo »spričevalo« evropskih prvakov, ki smo ga objavili v Primorskem dnevniku v torek, 19. septembra 2019. Ocen nismo navajali, saj so si prav vsi člani slovenske delegacije na EuroBasketu 2017 zaslužili čisto »desetico«.

ANTHONY RANDOLPH - »Zakaj sploh Randolph igra za Slovenijo?« je bil eden izmed najbolj elegantnih komentarjev, ki smo ga prebrali na spletu pred začetkom EP. »Tone« brani barve slovenske izbrane vrste, ker mu to dovoljuje pravilnik, dodati pa je treba, da je Randolph že priznani košarkar, ki je letos poleti zanemaril družino in počitnice, da priskoči na pomoč slovenski reprezentanci. V preteklih letih pa so se Vujačići in Udrihi odrekali nastopanju za lastno državo zaradi zgoraj navedenih počitnic oziroma klubskih obveznosti.

MATIC REBEC - Na EP je odigral skupno 19 minut, soigralce pa je stalno spodbujal s klopi. Pri 22 letih si je nabral pomembne izkušnje, saj bo Slovenija v prihodnosti potrebovala Rebca. Domov pa se je vsekakor vrnil z zlato kolajno.
GORAN DRAGIĆ - Najboljšo strelsko predstavo v zgodovini Slovenije je prihranil za finale evropskega prvenstva. Organizatorji so ga upravičeno nagradili z nazivom najkoristnejšega igralca turnirja, reprezentančno kariero pa je sklenil z zlato medaljo. Gosposki. Če pa se bo premislil, bo najbrž že božanski.

ALEKSEJ NIKOLIĆ - Čeprav je igral malo, je bila Nikolićeva naloga neprecenljiva. V ključnih trenutkih je odlično nadomeščal Dragića in Dončića, EP pa je sklenil z 9 zadetimi prostimi meti od 9 poskusov. Koncentracija, hladnokrvnost in zanesljivost so nedvomno tri zelo pomembne vrline, ki jih cenijo vsi trenerji.

KLEMEN PREPELIČ - Če je Nikolić proste mete izvajal brezhibno, je Prepelič trikrat zgrešil, vrgel pa je kar 40 prostih metov. Zadel je 21 trojk od 48 poskusov, 12 metov za 2 točki od 22 poskusov, njegove »nore« trojke pa so Slovenijo večkrat rešile iz zagate. Odlični šesti mož, ki je v zadnjih letih izredno napredoval, tako da ga bodo najbrž kmalu povabili v kak vrhunski klub.

EDO MURIĆ - Zaradi tehnične izbire je presedel na klopi celotno polfinalno srečanje proti Španiji, nato je začel finalni dvoboj v uvodni peterki, zadel pa je prvih 5 slovenskih točk. Ni naključje, da je Edo podpisal pogodbo z Efesom.

JAKA BLAŽIČ - Blažičevi odstotki so skorajda nerealni, Jaka pa je tisti igralec, ki na vsaki tekmi postreže s številnimi »intangibles« oz. koristnih potez, ki jih statistika ne zabeleži. Njegova sestra Pia pa se je pred košarkarskim finalom okronala z naslovom svetovne odbojkarske podprvakinje na SP do 23 let. Staršem Jake in Pie res prisrčna hvala.

GAŠPER VIDMAR - Ko bi ne bilo Paua Gasola, bi si morda Gašper celo zaslužil naziv najboljšega centra prvenstva. Odigral je brezhibno tekmovanje in korajžno nastopal proti vrhunskim košarkarjem, kot sta brata Gasol ali Porzingis. Pa še 19 podaj je podelil. Skromen, delaven, resen ... nimamo prostora, da bi navedli vse pridevnike, s katerimi bi opisali Vidmarjeve vrline.

SAŠA ZAGORAC - Potem ko je proti Latviji igral obupno, je proti Španiji v ključnem trenutku srečanja zadel svojo edino trojko na EP. Pri 33 letih se je dokopal do uspeha kariere. Zasluženo.

ŽIGA DIMEC - Tako kot Zagorac je Dimec proti Latviji slabo igral, proti španskim velikanom pa je bil sanjski. Star je le 24 let, tako da lahko še zelo napreduje. Tako kot Nikolić je tudi on zadel 9 prostih metov od 9 poskusov, kar je za centre prava redkost.

VLATKO ČANČAR - Na zadnjih tekmah ni veliko igral, njegov potencial pa je izreden. Star je le 20 let, lahko pa se že pohvali z nazivom evropskega prvaka. Nedvomno bo Vlatko steber prihodnjih reprezentanc.

LUKA DONČIĆ - O Dončiću bi lahko napisali roman, gotovo pa bi pozabili na kako njegovo vrlino. Naj napišemo le to: pobral je največje število odbitih žog na evropskem prvenstvu. Pri 18 letih. Kot organizator igre. Nelegalen.

IGOR KOKOŠKOV - Košarkarji zgrešijo kak met, storijo kako naivnost in podobno. Selektor Igor Kokoškov pa je bil na letošnjem EuroBasketu brezhiben. Odkar sedi na slovenski klopi, je še neporažen na uradnih tekmah (15 tekem in 15 zmag), njegova umirjenost pa je neprecenljiva. Ko se je odločil, da bo Gorana potegnil na klop, Slovenija pa se je do naslova dokopala brez dveh članov najboljše peterke EuroBasketa, je marsikdo pomislil, da je selektor ponorel. Ni tako. Čisto preprosto: Igor Kokoškov je genij.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava