Petek, 26 april 2024
Iskanje

Slovenski zlati veslači kluba Timavo

25. sep. 2018 | 21:03
Dark Theme

Pravzaprav je tržiški klub Canottieri Timavo na klubskem državnem prvenstvu pri Ravenni osvojil skupno štiri medalje. Prej omenjeni pa imata tudi slovenski pečat, saj so v kategoriji mladincev osmerec s krmarjem in mladink četverec brez krmarja sodelovali tudi slovenski veslači z goriškega in tržaškega konca. V osmercu brez krmarja so si zlato kolajno nadeli okrog vratu Thomas Argentin, Aleksander Gergolet in Jacopo Zuzek. Ekipo so sestavljali še: Manlio Itri, Thomas Scarpa, Riccardo Fulginiti, Giacomo Pacorig in Andrea Cadenar ter krmar Mateo Hajošević. Članica ženskega četverca pa je Nauzika Scocchi. Njene klubske tovarišice so Gaia Fiocchi, Lucia Mauri in Benedetta Prodan. Trener tržiškega kluba je Lorenzo Tedesco, nekoč uspešen veslač tržaške Saturnie.
Thomas Argentin (letnik 2001, doma s Poljan pri Doberdobu) se je tržiškemu klubu približal pred dvema letoma. Pred tem je igral nogomet (podobno kot njegov oče Max) pri mladinskih ekipah v Sovodnjah. »Nato sem se tega športa naveličal in želel sem si nekaj drugačnega. Preizkusil sem se v veslanju in ta olimpijski šport sem takoj vzljubil,« je dejal dijak tretjega razreda tržaškega višješolskega zavoda Stefan. Klub Timavo, ki ima sedež v nekdanji delavski četrti Pancan v Tržiču, je bil zanj najbližji. »Ta šport je sicer zahteven, saj treniramo skoraj vsak dan. Veliko smo na morju in tudi v fitnesu. Poleti vstajamo zelo zgodaj, saj smo večkrat na morju že ob 7. uri zjutraj. Aleksander Gergolet (letnik 2002) prihaja iz Doberdoba in se je veslanju približal pred štirimi leti. Pred tem je dijak geometrske sekcije višje srednje šole Žige Zoisa igral odbojko pri Valu. Podobno kot Thomas se je tudi Aleksander žele preizkusiti v drugem športu. »Veslanje je popoln šport. Od vsega začetka mi je bilo všeč veslati,« je dejal Aleksander, ki je skupaj s Thomasom tudi tabornik pri Rodu modrega vala. Tretji slovenski član osmerca s krmarjem je Jacopo Zuzek (doma iz Mavhinj), dijak višje srednje šole Malignani iz Vidma.
Od omenjenih slovenskih veslačev ima najdaljši »staž« Nauzika (grško ime) Scocchi (letnik 2002), ki je na državnem prvenstvu s četvercem osvojila bronasto kolajno. »Za veslanje sem se odločila pred sedmimi leti. Najprej sem veslala v Ribiškem naselju, kjer pa je klub propadel in nato sem se odločila za tržiški Timavo. Izbira je bila dobra, saj se tu dobro počutim,« je dejala Scocchijeva, ki stanuje v Komnu in obiskuje gimnazijo Srečka Kosovela v Sežani (aranžerska smer). Pred tem je obiskovala nabrežinsko osnovno šolo Virgila Ščeka in smučala pri SK Devin.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava