Ponedeljek, 15 april 2024
Iskanje

Športni utrip miljskih Slovencev

20. okt. 2018 | 19:45
Dark Theme

V Miljah ni slovenskih športnih društev. To pa še ne pomeni, da ni slovenskih miljskih športnikov. Jih je veliko. In so tudi zelo uspešni. V petek zvečer so jih nekatere predstavili na sedežu društva Slovencev miljske občine Kiljan Ferluga v miljskem središču. Kot pričakovano se veliko miljskih Slovencev ukvarja z vodnimi športi. Čisto normalno za obmorsko mestece, ki je vse do leta 1797 spadalo pod upravo Beneške republike, medtem ko je bil Trst že od leta 1382 del habsburškega cesarstva.
Predsednica miljskega slovenskega društva Fiorella Benčič je predstavila mlade športnike, ki so bili učenci miljske osnovne šole Albina Bubniča. Veslači Celeste Crevatin, Nikolas Križman, Jana Tull, jadralka Sara Zuppin, vaterpolist Elija Cioch, košarkar Luca Gelleni, nekdanji smučar in zdajšnji gorski kolesar Jan Ostolidi, atletinja Chiara Carli in teniška igralka Martina Zaina. To se le nekateri izmed številnih, ki nastopajo v slovenskih (manj) in v italijanskih (več) društvih. Na vprašanje, ki ga je postavila voditeljica večera Barbara Ferluga, zakaj so se odločili za italijanski klub, so bili odgovori podobni: »Predvsem zaradi bližine (miljski veslaški klub Pullino), pa tudi zaradi tega, ker tiste športne panoge (na primer veslanje) ne ponuja nobeno slovensko društvo«. Dijak liceja Franceta Prešerna Nikolas Križman je pripovedoval, kako je zahtevno veslanje. »Ta šport zahteva veliko odrekanj. Poleti treniramo tudi dvakrat dnevno. Vsak dan seveda. Prvi trening pa je na sporedu že ob 5.30.« Podobnega mnenja je bila tudi Jana Tull, doma s Korošcev nad Miljami. Jana, dijakinja tretjega razreda kemijske smeri Jožefa Stefana, sicer ne vesla več. Članica miljskega Pullina je tudi mlajša Celeste Crevatin, dijakinja tretjega razreda katinarske nižje srednje šole.
Jadralka Sara Zuppin je skupaj s sotekmovalko Giorgio Sinigoi že nastopila na mladinskem svetovnem in evropskem prvenstvu, lani pa sta bili mladinski državni prvakinji v razredu 420. Zuppinova, doma iz Štramarja pri Žavljah, obiskuje peti razred znanstvenega liceja Franceta Prešerna. Tekmuje za Sireno, medtem ko je Sinigoieva članica Čupe. »Zame je jadranje stil življenja. Je relativno drag šport. Veliko potujemo in tudi veliko treniramo. Sama vadim tudi v bazenu. Zaradi jadranja bom prilagodila tudi univerzitetni študij. Izbrala bom namreč kako fakulteto v Trstu in ne drugje,« je dejala Zuppinova. Univerzitetni študent Luca Gelleni je bil v petek najstarejši med športniki. Košarkar članske ekipe Brega v D-ligi je oranžno žogo prvič vzel v roke pri petih letih in sicer najprej v Miljah. Bregu in Jadranu se je pridružil kasneje. V Miljah je predvsem ženska košarka zelo popularna. Miljski Interclub, pri kateremu je igralo kar nekaj miljskih Slovenk (sestri Jessica in Samantha Cergol), je namreč pred nekaj leti igral tudi v državni A2-ligi. Trener je bil takrat Matija Jogan. Z ekipnim športom se ukvarja tudi Elija Cioch, ki igra v mladinskih vrstah tržaškega kluba Pallanuoto Trieste. Elija, dijak Prešerna, si želi, da bi nekega dne igral v tržaški članski ekipi, ki že nekaj sezon igra v najvišji A1-ligi. Članska ekipa tržaških vaterpolistov ima že v svoji sredini miljskega Slovenca. To je dvajsetletni pomožni vratar Marco Persegatti. Elija se je z vaterpolom prvič soočal v koprski Žusterni. »Tam sem se namreč preizkusil in na krstnem nastopu zadel hitro pet golov (se zasmeje). Zaradi tega sem takoj vzljubil ta šport,« se spominja Cioch.
Jan Ostolidi je bil nekoč obetaven alpski smučar. Dijak petega klasičnega liceja Franceta Prešerna je tekmoval za Brdina, Sci Club 70, Mladino in Sello Neveo. Nato pa se je zaradi poškodbe odločil, da zamenja športno panogo. Začel je trenirati in tekmovati z gorskim kolesom. Martina Zaina je teniška igralka. »Temu športu sem se približala pred dvema letoma. Zdaj samo treniram. Rada pa bi tudi tekmovala,« je dejala dijakinja Prešerna ki se je pred tem preizkusila s številnimi športi: košarko, plesom, veslanjem. Zanima je tudi zgodba Chiare Carli, dijakinje drugega razreda jezikovnega liceja Franceta Prešerna. Miljčanka trenira in tekmuje za atletsko društvo Nova Aurora iz Kopra. Zanjo je koprska Bonifika bližja od Grezarja ali stadiona na Kolonji. »Na začetku sem imela nekaj težav, predvsem zaradi nekaterih slovenskih izrazov. Kmalu pa sem se privadila,« je dejala Carlijeva, ki v glavnem tekmuje v Sloveniji in na Hrvaškem.
Poldrugo uro trajajoči pogovorni večer je zaključila predsednica Benčičeva, ki je napovedala še druga tovrstna srečanja. Športni utrip miljskih Slovencev je močan. Prav toliko kot v sosednjem Bregu in na Krasu. Razlika je le ta, da v Miljah ni slovenskih športnih društev. Najbližje je ŠD Breg, ki pa ponuja le nekaj športnih panog.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava