Za vse, ki iščejo navdih za prihodnost

Na delavnice vabljeni mladi in manj mladi, saj je program zelo raznolik

A

četrtek, 8. novembra 2018 | 12:02

Posnetek z lanskega Laboratorija bodočnosti (ARHIV)

»Vse kar vidiš, se pomika naprej.« Geslo letošnjega Laboratorija bodočnosti, ki ga že tretje leto zapored organizira ZSŠDI v sodelovanju z ZKB mladi in vrsto drugih ustanov in podjetij, je vezna nit dogodkov, ki se bodo jutri (v petek) zvrstili v Kulturnem domu v Trstu. Mladi in manj mladi (slednji so letos še posebej vabljeni na popoldanski del dogodka!) bodo od 8. ure dalje prisluhnili motivatorjem, navdihujočim uspešnim zgodbam, aktualnim (in neakademskim) temam in še marsičemu. Spoznavali bodo novosti, pa seveda tudi nevarnosti prihodnosti. Skratka, udeleženci Laboratorija bodo lahko prisluhnili iztočnicam, v katerih bodo lahko iskali navdih in »svojo pot v življenje,« kot je v programski knjižici dogodka zapisal predsednik Ivan Peterlin. O dogajanju, temah in še marsičem smo se pogovorili z idejnim vodjo Evgenom Banom, sicer pa tajnikom ZSŠDI.

Začniva pri lokaciji. Zakaj se letos selite v Kulturni dom v Trst?
ZSŠDI in Slovensko stalno gledališče sta začela sodelovati. Ravno oni so nas povabili, če bi jim kot vezni člen pomagali pri promocij mladinskega abonmaja. Mi smo seveda z veseljem pristopili k projektu in iz tega se je porodila ideja, da bi naš dogodek organizirali v Kulturnem domu v Trstu. Tam bomo imeli na razpolago tudi več prostorov, kar je seveda za tak dogodek zelo dobrodošlo.
Letos ste v primerjavi s prvima dvema izvedbama izbrali tudi nov termin. Najbrž je ta primernejši tudi za dijake ...
Tako je. Na prejšnjih dveh izvedbah smo izbrali termin ob koncu šolskega leta, kar pa je seveda vplivalo tudi na nižjo udeležbo, letos pa računamo, da bo mladih več. Prav po pogovorih z ravnatelji smo se odločili, da dogodek premaknemo v jesenski termin, in jih naposled tudi povabili k sodelovanju. Večina šol se je odzvala in bo prisotna na dogodku z razredi ali pa s posamezniki. Res bi bili veseli, ko bi jutri našteli okrog 200 mladih obrazov. Med njimi bodo seveda tudi goriški dijaki, ki se bodo v Trst pripeljali s športnim avtobusom. Sodelovanja s šolami se zelo veselimo. Verjamem, da jim bo dogodek všeč.
Čemu bodo prisluhnili?
Začel bo motivacijski govornik Walter Klinkon, ki bo v 20 minutnem govoru uvedel naš dogodek. Sledila bodo 45 minutna predavanja. Na oder bo stopil Vuk Cosić, ki dobro pozna Trst, saj je tu tudi živel. On nam bo predstavil tehnološke in socialne novosti, skratka predstavil bo, kaj nas čaka v prihodnosti. Christian Tosolin, ki upravlja družbena omrežja Občine Trst, bo govoril o spletnih nevarnostih. Ker je dober komunikator, verjamem, da bo dijake pritegnil. Sledil bo nastop Žana Zupančiča, ki nam bo predstavil e-športe, ki so v bistvu naši - če mislim na tradicionalne športne panoge, ki jih razvijajo društva ZSŠDI - največji sovražnik. Jutranji del bo zaključil pogovor z vodjo projekta Esof 2020 - Trst evropska prestolnica znanosti Maio de Simoni, s katero se bodo pogovarjali Majrim Cheber in dijaki slovenskih višjih srednjih šol, ki sodelujejo v oddaji Vklop.

Celoten intervju lahko preberete v današnjem (četrtkovem) Primorskem dnevniku.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

Nogometna sobota: poraz Mladosti, dve zgrešeni 11-metrovki

Poraz Mladosti v 10. krogu promocijske lige.

10. novembra 2018 | 16:30

Izkupiček tekme za prebivalstvo iz Karnije

Pobuda tržaškega košarkarskega kluba Alma

10. novembra 2018 | 13:52

»Mladi so sedanjost«

Nagrada šport in šola

10. novembra 2018 | 14:48

Športna nedelja: Juventina uspešna, Kras izgubil, Primorje na vrhu

V promocijski ligi pomembna zmaga ekipe Sisiana Sesljan

11. novembra 2018 | 18:21

Športna sobota: pri Briščikih košarkarji in košarkarice

Vsi odbojkarji in odbojkarice danes v gosteh

10. novembra 2018 | 11:14

Pokurili so 14,8 kilograma

Po prvem mesecu akcije Postani fit tudi ti 3.0

10. novembra 2018 | 06:22