Ta teden pred 10 leti (32)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o življenjski odločitvi Sandre Vitez

A

četrtek, 9. avgusta 2018 | 16:00

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega »obujanja spominov iz preteklosti« v novem letu na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2008 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.
Danes nadaljujemo obujanje spominov s prispevkom o odločitvi Sandre Vitez, ki se je odpovedala poklicnemu igranju odbojke. Članek je bil objavljen v torek, 5. avgusta 2008.

Naša najboljša odbojkarica, Kontovelka Sandra Vitez, se je po enem letu igranja v najvišji italijanski ligi odločila, da se naslednje leto posveti le študiju. »Rada bi študirala fizioterapijo, tako da se zdaj pripravljam na sprejemne izpite. Če me na fizioterapiji ne bodo sprejeli, pa se bom vpisala na kako drugo fakulteto v Trstu,« je povedala enaindvajsetletna Sandra, ki je bila v zadnjih sedmih letih članica kadetske, mladinske, zadnji dve leti pa tudi članske italijanske reprezentance, tako da je bila tudi v poletnih mesecih skoraj vedno v telovadnici. Zdaj je mlada Kontovelka, ki je bila ob koncu sezone 2006/2007, v kateri je s Sassuolom napredovala v A1 ligo, proglašena za najboljšo mlado igralko A2 lige, odbojke naveličana:
»Mogoče se bom v bodoče spet posvetila odbojki, če bom dobila kako zelo dobro ponudbo, zdaj pa o odbojki nočem razmišljati. V teh letih sem se posvečala samo odbojki, časa za kaj drugega pa sploh ni bilo. Fizioterapijo sem hotela na primer študirati že po maturi, a tega nisem mogla, ker je pri fizioterapiji prisotnost na predavanjih obvezna, pri Sassuolu pa sem imela treninge dvakrat na dan. Zato sem se vpisala na fakulteto za vzgojne vede. Mislila sem, da bom lahko vsaj poleti polagala izpite, a me je selektor Barbolini vpoklical v reprezentanco, tako da sem bila tudi ob koncu prvenstva zasedena s treningi in tekmami (Vitezova je lani poleti igrala tudi na Grand prixu, ki je neke vrste ženska svetovna liga, selektor Barbolini pa je bil z njo zelo zadovoljen, op.ur.). Lani se zato na univerzo sploh nisem vpisala, saj sem vedela, da študija ne bom mogla usklajevati z igranjem odbojke v A1 ligi.« Selektor Barbolini je Sandro tudi letos vpoklical v reprezentanci, naša odbojkarica pa se je po nastopu na mednarodnem turnirju v Abu Dhabiju odpovedala nadaljnjim nastopom z reprezentanco. Že takrat so se v zamejskih odbojkarskih krogih širile govorice, da Sandra ne namerava več igrati odbojke, sama pa tega uradno nikoli ni potrdila. Očitno med poletnim počitkom ni pridobila novih motivacij, da bi s profesionalno odbojko vztrajala. »To je bila pač življenjska odločitev. Če igraš v A ligi in si tako uspešen, da te tudi vpokličejo v reprezentanco, ves svoj čas posvečaš le odbojki. Sama pa si želim tudi drugih stvari.« Čeprav odbojke trenutno ne namerava igrati, pa bo Sandra vsekakor sledila nastopom svojih bivših kolegic v italijanski reprezentanci na olimpijskih igrah. Med temi je tudi Sandrina vrstnica Serena Ortolani, ki je z našo odbojkarico igrala tako v kadetski kot v članski reprezentanci.
Ortolanijeva ima vsekakor precej več izkušenj kot Sandra, ki letos objektivno ni imela pravih možnosti, da bi si priborila nastop v Pekingu, verjetno pa bi lahko bila med glavnimi kandidatkami za nastop na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, saj večine sedanjih reprezentantk takrat verjetno ne bo več. »Na letošnjih olimpijskih igrah je Serena v italijanski reprezentanci edina igralka mojega letnika. Mogoče jih bo čez štiri leta v Londonu več, vseeno pa ne vem, če mi bo takrat žal, da me ni zraven. Vsekakor bom za italijansko reprezentanco seveda navijala in igralke tudi kdaj poklicala.
Sledila pa bom verjetno tudi drugim panogam, saj je olimpijske igre vedno lepo gledati.« (T.G.)

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Jadran Motomarine bo domače tekme igral ob sobotah

Ob sobotah bo Jadran igral na Opčinah ob 20.30, Bor Radenska na Stadionu 1. maja ob 18.30, Kontovel pri Briščikih ob 18. uri, Breg v Dolini pa ob 20.30

11. septembra 2018 | 19:47

Ferrari in Kimi Raikkonen se bosta razšla

Finski dirkač bo v prihodnjih dveh sezonah nastopal za Sauber Alfa Romeo

11. septembra 2018 | 10:23

Iz Doberdoba v Buenos Aires ... in nazaj

V Doberdobu so predvajali dokumentarni film o argentinski pisateljici Alejandri Laurencich

11. septembra 2018 | 08:23

Giorgia Sinigoi in Sara Zuppin državni podprvakinji

Na mladinskem državnem prvenstvu dvosedov uspešna tudi dvojica Pernarčič - Sterni

11. septembra 2018 | 00:15

Članica Mladine z izbrano vrsto na svetovnem pokalu

Selektor Italije Michel Rainer vključil Dano Tenze na seznam atletov, ki bodo nastopili na tekmah svetovnega pokala v Trentu in v Val di Fiemme

11. septembra 2018 | 09:25

Obetajo se zanimiva prvenstva

Trener Milan Micussi o letošnji sezoni deželnega amaterskega nogometa

8. septembra 2018 | 19:30

Tina Maze gostja Sirene in ZSŠDI

Na letošnji Barcolani

8. septembra 2018 | 09:33