Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Raketa Space X uvod človeške poti na Mars

7. feb. 2018 | 10:54
Dark Theme

Ameriško zasebno vesoljsko podjetje Space X, izumitelja in lastnika tovarne električnih avtomobilov Tesla Elona Muska, je včeraj z vesoljskega izstrelišča Kennedy v Cape Canaveralu na Floridi uspešno izstrelilo svojo doslej največjo raketo Falcon Heavy, ki bo v krožnico okrog Sonca ponesla tudi avtomobil.
Gre za zgodovinski dogodek, kajti Falcon Heavy ima izredno nosilnost, ki zaostaja le za raketo Saturn V v sklopu nekdanje zgodovinske misije Apollo. Na nižjih orbitah ima lahko na krovu 54-tonski tovor, na geostacionarni orbiti na višini 36.000 kilometrov pa več kot 22-tonski tovor. Tovrstna raketa bi lahko v prihodnosti odprla pot človeškim misijam na Mars.
Za volanom Muskovega roadsterja tesla je lutka imenovana Starman, oblečena v črno-belo vesoljsko obleko, kot jo bodo kmalu nosili pravi astronavti, ko bo začel Space X proti Mednarodni vesoljski postaji ISS poleg tovora pošiljati še človeške posadke.
Musk, ki ima rad vesolje in glasbo Davida Bowieja, je avtomobil opremil z njegovo skladbo iz leta 1969 Space Odity.
Muskov Starman se bo, če bo šlo vse po sreči, vrtel okrog Sonca v krožnici, ki se razteza od Zemlje do Marsa, menda kar milijardo let. Dokler bo elektrika, se bo vrtela skladba, pa tudi kamere, ki naj bi pošiljale na Zemljo posnetke v živo.
Space X je s svojimi Falconi 9 lani opravil 18 izstrelitev, v prihodnje namerava razviti še večjo raketo, kot je Falcon Heavy, Muskove sanje pa so, da nekoč postavi mesto na Marsu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava