Sobota, 27 april 2024
Iskanje

Umrl princ Henrik

14. feb. 2018 | 11:07
Dark Theme

V 83. letu starosti je ponoči umrl princ Henrik, mož danske kraljice Margarete II. Zdravje v Franciji rojenega člana danske kraljeve družine se je začelo slabšati lansko leto, minuli mesec pa so ga hospitalizirali zaradi pljučnice. Princ Henrik je umrl med spanjem na gradu Fredensborg, nedaleč od Koebenhavna, ob njem pa so bili kraljica in njuna sinova Frederik in Joachim.
Ko se je njegovo zdravstveno stanje v začetku februarja začelo slabšati, je njegov sin in prestolonaslednik Frederik prekinil obisk na olimpijskih igrah v Južni Koreji in se vrnil domov. V torek so princa iz bolnišnice prepeljali domov na grad Fredensborg, kjer je preživel zadnje dni.
Princ Henrik je bil diplomat in je spoznal Margareto, ko je delal v Londonu. Ob poroki leta 1967 je spremenil ime v Henrik, prestopil iz katoliške vere v protestantsko in se na račun danskega odpovedal francoskemu državljanstvu.
Henrik je bil deležen zbadanja zaradi svojega francoskega naglasa, poleg tega pa se ni nikoli popolnoma sprijaznil z zahtevami protokola, da ostane v ženini senci, zaradi česar mu na Danskem
dolgo ni uspelo najti svojega mesta. Še posebej je bil razočaran zaradi dejstva, da ni prejel naziva kralj, ko je njegova soproga postala kraljica. Kljub temu, da je do smrti veljal za tesnega zaupnika svoje žene in njeno oporo, je lani razkril, da v nasprotju s tradicijo ne želi biti pokopan ob njej, ker da ji ni bil nikoli povsem enakovreden. Margareta je njegovo željo sprejela.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava