Petek, 19 april 2024
Iskanje

Negotova bodočnost cvetočih japonskih češenj

22. mar. 2018 | 16:12
Dark Theme

Beli in rožnati cvetovi češenj so simbol Japonske. Turisti vsako pomlad oblegajo deželo vzhajajočega sonca, da bi jih občudovali.
A ta drevesa so zdaj ogrožena, saj jih napada invazivni tujerodni hrošč. Gre za vrsto rdečevratni kozliček (Aromia bungii), ki živi na Kitajskem, Tajvanu, Korejskem polotoku in severu Vietnama. Ti hrošči živijo na češnjah in slivah ter uničujejo njihovo lubje. Ker lahko drevo v primeru hujšega napada odmre, strokovnjaki bijejo plat zvona.
Če ne bodo ukrepali, lahko hrošči poškodujejo češnjeva drevesa in čez nekaj let ne bo več mogoče uživati v hanamiju (japonski izraz za opazovanje cvetočih češenj), menijo raziskovalci.
Po navedbah japonskega ministrstva za okolje so hrošča prvič opazili leta 2012 v osrednji prefekturi Aichi, zdaj pa se je razširil tudi na območje blizu Tokia. Strokovnjaki domnevajo, da je na Japonsko prišel z uvoženimi izdelki iz lesa.
Sezona cvetenja češenj se je v Tokiu uradno začela minuli teden, ko so zacvetela prva drevesa v svetišču Yasukuni. Po navedbah meteorološke agencije so češnje zaradi toplega vremena zacvetele devet dni prej kot običajno.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava