Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Ostanki kitajske vesoljske postaje v Tihem oceanu

2. apr. 2018 | 12:56
Dark Theme

Odslužena kitajska vesoljska postaja Tiangong-1 je ponoči nenadzorovano vstopila v Zemljino atmosfero nad južnim Tihim oceanom in večinoma zgorela, je sporočila kitajska vesoljska agencija. Vesoljska postaja je v Zemljino atmosfero vstopila okoli 8.15 po kitajskem času (2.15 po srednjeevropskem). Večinoma je zgorela v ozračju, ostanki pa so padli na Zemljo jugozahodno od Tahitija.
Tianngong-1 ali "Nebeško palačo" so v Zemljino orbito poslali leta 2011. Prva kitajska vesoljska postaja je bila dolga 10,4 metra in široka 3,3 metra. Sestavljena je bila iz laboratorija za poskuse, servisnega modula in dveh panelov s sončnimi celicami. Gostila je lahko po enega astronavta. Postaja, ki je bila del ambicioznega kitajskega vesoljskega programa, je leta 2016 končala svojo misijo. A ker so upravljavci medtem izgubili nadzor nad njo, je niso mogli nadzorovano strmoglaviti na Zemljo.
V preteklem tednu so po vsem svetu ugibali, kam bodo kosi kitajske postaje padli, pri čemer so tudi v Italiji in Sloveniji omenjali mininalne možnosti, da se bo to zgodilo prav tam. Na koncu so ostanki pristali na drugem koncu sveta in marsikdo se po spletnih družabnih omrežjih iz alarmističnih napovedi norčuje. Nekdo je v nedeljo denimo zapisal: "Obeta se prvi sončni velikonočni ponedeljek v zadnjih stoletjih, ne smemo pa ven, ker obstaja milijardinka milijardinke odstotka možnosti, da nam na glavo pade kitajska vesoljska postaja."

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava