Petek, 19 april 2024
Iskanje

Svetovni turizem tudi lani v velikem vzponu

4. apr. 2018 | 11:15
Dark Theme

Sektor turizma in potovanj je lani beležil 4,6-odstotno rast, s čimer je sedmo leto zapored presegel celotno globalno gospodarstvo. Ustvaril je 10,4 odstotka globalnega bruto domačega proizvoda (BDP) in zagotavljal 313 milijonov delovnih mest, kar je skoraj desetina vseh delovnih mest po svetu. Lansko leto je bilo najboljše za svetovno gospodarstvo v zadnjem desetletju, močna potrošnja pa se je znova prenesla tudi v sektor turizma in potovanj. Lanska rast je bila v panogi turizma in potovanj najvišja po letu 2011.
Nadaljevala se je močna rast v Aziji, okreval pa je tudi turizem v državah, kot so Tunizija, Turčija in Egipt, ki so v preteklih letih močno občutile posledice terorističnih aktivnosti.
Neposredno je turizem ustvaril 3,2 odstotka globalnega BDP in zagotavljal 118 milijonov delovnih mest. Ob upoštevanju širšega vpliva pa sektor dosega 10,4 odstotka globalnega BDP (8300 milijard dolarjev) ter 313 milijonov delovnih mest.
V prihodnjih 10 letih naj bi se neposredni prispevek sektorja turizma in potovanj letno povečeval za povprečno 3,8 odstotka. Do leta 2028 naj bi bilo v tem sektorju 414 milijona delovnih mest, kar bo eno od vsakih devetih delovnih mest v svetu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava