Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Mladi Evropejci navdušeni nad EU

3. maj. 2018 | 16:56
Dark Theme

Mladi Evropejci so vse bolj navdušeni nad EU, je pokazala študija ustanove TUI, katere izsledke so nedavno predstavili v Berlinu. Večina mladih bi v primeru referenduma o članstvu njihove države EU glasovala za obstanek v uniji, precej manj pa jih zaupa evropskim institucijam. Če bi v njihovi državi danes potekal referendum o članstvu v Evropski uniji, bi 71 odstotkov vprašanih mladih glasovalo za obstanek v povezavi.
Pred letom dni bi jih za nadaljevanje članstva v uniji glasovalo 61 odstotkov. V Nemčiji se je ta delež v omenjenem časovnem obdobju povečal z 69 na 80 odstotkov. Po drugi strani le tretjina vprašanih zaupa evropskim institucijam, kot sta Evropska komisija in Evropski parlament.
Zaupanje v politike na državni ravni je sicer še nižje. Le šestina vprašanih namreč meni, da politični sistem v njihovi državi deluje, kot bi moral. V Nemčiji je z delovanjem države zadovoljnih 39 odstotkov, v Italiji le pet odstotkov.
V anketi, ki jo je za ustanovo TUI opravil inštitut za javnomnenjske raziskave YouGov, so sodelovali mladi med 16. in 26. letom iz Nemčije, Francije, Velike Britanije, Grčije, Italije, Poljske in Španije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava