Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Na dražbi rokopis za Figarovo svatbo

19. jun. 2018 | 10:55
Dark Theme

Jutri (v sredo) bodo na dražbi v Parizu ponudili rokopis Wolfganga Amadeusa Mozarta iz leta 1786. Gre za notni zapis, osnutek zadnjega dejanja komične opere v štirih dejanjih Figarova svatba. Pri dražbeni hiši Ader Nordmann so ocenili, da bi rokopis iz ključnega ustvarjalnega obdobja lahko prodali za pol milijona evrov. Štiri strani rokopisa so pomembne, ker »razkrivajo Mozarta pri delu, ko se je mučil pri ponovnem premišljanju zadnjega dejanja opere« je dejal strokovnjak Thierry Bodin. Gre namreč za notni zapis Scene z Rondojem. Glasbo je sprva napisal kot recitativ, ki bi ga zapela Figarova zaročenka Suzana, preden ga je predelal v legendarno arijo Deh vieni non tardar.
Osnutek bodo prodajali skupaj s še enim skladateljevim rokopisom, in sicer fragmentom serenade mladosti, ki jo je Mozart napisal pri 17 letih. Po Bodinovih navedbah jo je verjetno naročil salzburški kancler, ki je prijateljeval z družino Mozart, ob zaključku sinovega študija. Za ta rokopis si nadejajo iztržiti med 120.000 in 150.000 evrov.
Rokopisa sta del zbirke francoske investicijske družbe Aristophil, ki so jo pred tremi leti zaprli, njeni vlagatelji pa so bili ob tem prikrajšani za 850 milijonov evrov. Francosko sodišče je tedaj zaseglo 130.000 rokopisov in drugih zgodovinskih dokumentov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava