Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Na Švedskem vročinski val in požari

19. jul. 2018 | 12:14
Dark Theme

Na Skandinavskem polotoku že več časa beležijo zelo visoke temperature. Živo srebro se je na Švedskem in Finskem v preteklih dneh povzpelo do 34 stopinj Celzija in je za 10 do 13 stopinj Celzija presegalo dolgoletno normalnost. Poleg tega je bilo letošnje poletje tudi nenavadno suho. Nad Skandinavijo se je povzpel anticiklon s toplim, deloma subtropskim zrakom, ki tam vztraja že dalj časa in ne bo oslabel, kot kaže, niti v bližnji prihodnosti.
Zaradi izjemne vročine in zelo suhega vremena poročajo tudi o številnih težavah. Na Švedskem je zagorelo več gozdov. Po vsej državi je izven nadzora več kot 40 požarov. Evakuirali so več ljudi.
Ogenj se med drugim zaradi zelo suhega vremena hitro širi. Vremenoslovci so v sredo za naslednjih pet dni prav tako izdali opozorilo pred vročino.
Švedska je za pomoč pri gašenju gozdnih požarov že zaprosila druge države. Italija in Norveška bosta poslali letala za gašenje požarov in helikopter. Poleg tega naj bi še danes na Švedsko prispeli posebni letali iz Francije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava