Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Lani umrlo rekordno število okoljevarstvenikov

24. jul. 2018 | 18:32
Dark Theme

Mednarodna nevladna organizacija Global Witness je sporočila, da so lani zabeležili rekordno število smrti aktivistov za varstvo okolja po svetu. Lani je tako v boju za zaščito okolja po podatkih organizacije umrlo 207 ljudi. V 53 primerih je za njihovo smrt odgovorna vojska ali policija. Za najbolj nevarno državo za okoljevarstvenike velja Brazilija, kjer so lani zabeležili 57 smrtnih primerov, sledijo Filipini z 48 smrtnimi primeri.
Global Witness je lani poleg največjega števila posameznih smrti med okoljevarstveniki zabeležil tudi najbolj množične pokole okoljevarstvenikov. Zabeležili so najmanj sedem primerov, ko so bili istočasno ubiti najmanj štirje okoljevarstveniki, vključno s pokolom osmih vaščanov, ki so jih na Filipinih ubili tamkajšnji vojaki, ko so protestirali proti plantaži kave.
Kot so navedli v organizaciji s sedežem v Londonu in Washingtonu, so številni aktivisti umrli, ko so poskušali obvarovati svojo zemljo pred razvojem, pogosto pred proizvodnjo potrošniških dobrih, kot sta kava in palmovo olje. Najbolj so pod udarom staroselci, ki so že tako zapostavljeni s strani posameznih vlad in družb, opozarja Global Witness.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava