Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Pred 73 leti atomska bomba nad Hirošimo

6. avg. 2018 | 11:58
Dark Theme

Na Japonskem so se danes spomnili žrtev prvega napada z jedrsko bombo na svetu, ko so ZDA pred 73 leti prvič uporabile jedrsko orožje v vojni in odvrgle atomsko bombo na Hirošimo.
Župan Hirošime Kazumi Matsui je na tradicionalni slovesnosti v mestu tako kot vsako leto pozval k svetu brez jedrskega orožja, ob tem pa posvaril pred nacionalizmi.Kot je dejal, določene države eksplicitno izražajo nacionalizem in modernizirajo svoje jedrske arzenale, pri tem pa poimensko ni omenil nobene. Dodal je, da te države oživljajo napetosti, ki so se zmanjšale s koncem hladne vojne.
V letu, ko je ameriški predsednik Donald Trump obljubil povečanje količine ameriških zalog jedrskega orožja, je župan Hirošime pozval k prepovedi jedrskega orožja. Če bo človeška družina pozabila zgodovino ali se ne bo več soočala z njo, bi lahko znova zagrešili strašno napako, je poudaril.
Japonski premier Shinzo Abe pa je izpostavil, da bo Japonska vodilna v mednarodni skupnosti v prizadevanjih za zmanjšanje količine jedrskega orožja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava