Petek, 19 april 2024
Iskanje

Znanstveniki prvič opazovali razpad Higgsovega bozona

30. avg. 2018 | 14:44
Dark Theme

Znanstveniki so s pomočjo Cernovega velikega hadronskega trkalnika šest let po odkritju Higgsovega bozona prvič opazovali, kako je ta osnovni delec razpadel na dva miniaturna delca, imenovana kvark b. Gre za nov element v podporo standardnemu modelu fizike delcev. Kot so v torek sporočili predstavniki projekta Atlas, na katerem dela več kot 3.000 znanstvenikov in pri katerem sodelujejo tudi Slovenci, so končno dočakali takšen, sicer pričakovan razpad Higgsovega bozona. Ob pripravah velikega hadronskega trkalnika jih je skrbelo, ali jim bo to sploh kdaj uspelo.
Že sam bozon je namreč izredno težko ulovljiv, poleg tega pa ni edini delec, ki razpade na kvarke b, zato je izjemno težko potrditi, da je pri nastanku teh kvarkov dejansko šlo ravno za razpad tega bozona.
S pomočjo velikega hadronskega trkalnika so leta 2012 potrdili obstoj samega Higgsovega bozona, ki je veljal za zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja. Zdaj je trkalnik pomagal še pri dokazovanju dela standardnega modela, ki predvideva, da Higgsov bozon v kakih 60 odstotkih primerov razpade v pare kvarkov b.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava