Petek, 19 april 2024
Iskanje

Onesnažen zrak vsako leto ubija 600.000 otrok

30. okt. 2018 | 17:46
Dark Theme

Onesnažen zrak ima tragične posledice za zdravje, najbolj ogroženi pa so otroci, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Zaradi izpostavljenosti strupenim delcem v zraku namreč vsako leto umre okoli 600.000 otrok pod 15 letom starosti, ugotavlja v novem poročilu.
Podatki WHO kažejo, da devet od desetih ljudi na svetu vdihujejo nevarno strupen zrak, zaradi česar vsako leto prezgodaj umre sedem milijonov ljudi. Onesnažen zrak pa še posebej ogroža najmlajše. Otroci namreč dihajo hitreje kot odrasli in s tem v telo vnesejo več strupenih delcev, medtem ko se njihovo telo še razvija. Poleg tega dihajo tudi bližje tlom, kjer je večja koncentracija onesnaženih delcev.
WHO v poročilu ugotavlja, da na svetu kar 93 odstotkov otrok oz. 1,8 milijarde otrok pod 15. letom starosti, med njimi tudi 630 milijonov otrok starih manj kot pet let, vdihuje močno onesnažen zrak. Zgolj v letu 2016 je zaradi z njim povezanih akutnih okužb dihal umrlo 600.000 otrok. Vdihovanje onesnaženega zraka lahko vpliva na otrokov razvoj in njegove kognitivne sposobnosti, še piše v poročilu. Sproži lahko tudi astmo in raka v otroštvu ter večje tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja v odraslem življenju.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava