Torek, 30 april 2024
Iskanje

Uplinjevalnik: zahteva po dodatni dokumentaciji

13. jul. 2012 | 19:16
Dark Theme

Španska družba Gas Natural, ki načrtuje gradnjo uplinjevalnika pri Žavljah, naj dodatno dopolni dokumentacijo, ki jo je doslej predstavila. To sta na današnjem (13. julija) zasedanju storitvene konference, ki bi morala odločati o sprožitvi postopka presoje o vplivu načrta na okolje, od družbe zahtevala odbornika za okolje Občine in Pokrajine Trst, Umberto Laureni in Vittorio Zollia, kar so predstavniki Gas Natural vzeli na znanje, tako da včeraj ni prišlo do nobene dokončne odločitve.
Nedaleč stran od kraja sestanka, ki je potekal v prostorih deželnega odborništva za okolje v Trstu, pa je pred trgovskim središčem Il Giulia potekala manifestacija proti gradnji uplinjevalnika, ki jo je priredil spletni portal Bora.La v sodelovanju s številnimi krajevnimi upravami, okoljevarstvenimi organizacijami, sindikati in političnimi strankami.
Protestniki so obnovili razloge za nasprotovanje gradnji uplinjevalnika: priznani strokovnjaki so v načrtu in dokumentaciji, ki jo je predložila družba Gas Natural, ugotovili vrsto pomanjkljivosti in nepravilnosti, dalje bi bil obrat nevaren, še največ pa je bilo slišati pripomb glede dvomljive gospodarske koristnosti obrata, ki bi bil ob končani gradnji že zastarel in bi predstavljal strošek za davkoplačevalce, poleg tega bi izgradnja po eni strani ustvarila le nekaj desetin delovnih mest, po drugi strani pa bi jih povzročila izgubo nekaj tisoč, saj bi zadala smrten udarec pristanišču, medtem ko bi morali slednjega nasprotno krepiti in razvijati, prav tako pa bi se morali zoperstaviti nameram o gradnji električne centrale na biomase na Opčinah. Slišati je bilo pozive k večjemu povezovanju tržaških stvarnosti, saj je glas Trsta na deželni ravni šibek, ter k izvedbi referenduma o uplinjevalniku. Krepke so padale na račun deželne uprave, demonstranti pa so izkazali večje zaupanje stališču Slovenije, ki nadaljuje z nasprotovanjem gradnji uplinjevalnika.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava