Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Odšla je Daniela Birsa

10. jan. 2014 | 20:27
Dark Theme

V Trstu je le nekaj dni pred svojim 51. rojstnim dnevom, danes umrla Daniela Birsa. Tržaška politična in kulturna delavka se je dolga leta pogumno in vztrajno borila proti zahrbtni bolezni, naposled pa je morala priznati njeno premoč.
Daniela Birsa, mama dveh odraslih sinov, je bila dobro poznana v političnih krogih in v svetu ljubiteljske kulture. V preteklosti je bila aktivna v Zvezi slovenskih kulturnih društev, zelo ji je bila pri srcu civilna služba, ki na ZSKD deluje pod okriljem združenja ARCI. Bila je med ustanovitelji ludoteke Lupus in fabula, ki je predstavljala razveseljiv poskus zbliževanja med slovenskimi in italijanskimi otroci. Zanimala so jo tudi ženska vprašanja (med drugim je bila članica pokrajinske komisije za enake možnosti.), Daniela pa je bila predvsem prepričana zagovornica sožitja in jezikovne kontaminacije.
»Z dušo in srcem pripadam tej zmedeni kulturi, ki govori, čuti, misli in sanja dvojezično. Ne iščem čistosti, raje se prepustim kontaminaciji, ker vem, da so moje korenine trdne in neomajne. Posredovali so mi jih starši in nonoti in za to sem jim hvaležna,« je med drugim zapisala v predstavitvi za naš dnevnik, ko je leta 2011 kandidirala na občinski listi stranke Levica ekologija svoboda.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava