Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

V Bazovici bosta govorila Honsell in Čuk

1. sep. 2014 | 17:53
Dark Theme

Odbor za proslavo Bazoviških junakov je predstavil program niza slovesnosti v spomin na četverico ustreljenih leta 1930 na gmajni pri Bazovici. Prvo srečanje bo že v četrtek zvečer v Kulturnem domu na Proseku, kjer bodo predstavili ponatis knjige Vekoslava Špangerja Bazoviški spomenik. Prosečan Španger, ki se je v letih fašizma že zelo mlad vključil v politično in kulturno življenje v vasi, postal je aktiven protifašist in je bil med obsojenimi na zaporne kazni na prvem tržaškem procesu. Leta 1965 je v samozaložbi izšla njegova knjiga, ki je prvi ponatis doživela leta 1986 (za to je poskrbela Hranilnica in posojilnica na Opčinah). Odbor za proslavo Bazoviških junakov bo tokrat predstavil drugi ponatis knjige, ki predstavlja eno glavnih pričevanj o tedanjih dogodkih.
V petek bosta na sporedu svečanosti v Ljubljani in Kranju. Pred ploščo pred rektoratom Univerze v Ljubljani bosta govorila rektor Ivan Svetlik in predsednik odbora Milan Pahor, v Prešernovem gaju v Kranju pa bo govoril župan občine Sovodnja v Benečiji Germano Cendou. V soboto ob 6.43 bodo mladi recitatorji Kluba mladih TIGR počastili spomin na bazoviške junake z recitacijami ob spomeniku, ob 11. uri pa bo svečanost na pokopališču pri Sv. Ani z govorom staroste tabornikov RMV Andreja Marušiča.
V nedeljo bo v Bazovici 34. pohod, nakar bosta na osrednji slovesnosti na gmajni govorila videmski župan Furio Honsell ter tržaški pesnik in novinar Marij Čuk. Nastopila bosta Godbeno društvo Prosek in TPPZ Pinko Tomažič. Pobud pa s tem še ne bo konec, saj bodo 13. in 14. oziroma 20. in 21. septembra na vrsti še ženski in moški mednarodni odbojkarski turnir za Pokal Bazoviških junakov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava