Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Slavje v Šempolaju

9. sep. 2014 | 20:36
Dark Theme

Sanje je mogoče uresničiti, če za njimi stojijo pogumni ljudje, ki se ne bojijo trdega dela in so pripravljeni za njihovo uresničitev žrtvovati svoj čas. To dokazuje šempolajska Štalca, ki so jo člani Slovenskega kulturnega društva Vigred obnovili med sedemletnim udarniškim delom in jo slovesno odprli pred desetimi leti. Od takrat je nekdanji hlevček sredi vasi epicenter vaškega kulturnega življenja. Da so Šempolajci in prebivalci bližnjih vasi še kako ponosni nanjo, pa dokazuje nedeljsko slavje, ki je privabilo res veliko ljudi. Ob desetletnici Štalce je razlog za praznovanje predstavljala še druga obletnica - tridesetletnica formalne pravne ustanovitve društva Vigred (čeprav sega njegovo delovanje v začetek 70. let).
Na prisrčni slovesnosti se je domače narečje prepletalo s knjižnim jezikom, zborovsko petje s plesom, električni ritmi z godbo na pihala. Pred prisotnimi so se zvrstili številni nastopajoči, ki so aktivni v društvu. Na prizorišče sta jih s sočnim dialogom privabljala mali Tadej Gruden in njegov oče Matej, medtem ko so odlomke iz društvene zgodovine prebrale Jožica, Helena, Gaja, Karin, Mischelle, Veronika in Shari (vezni tekst je napisala društvena odbornica Valentina Battigeli).
V spodnjih prostorih Škerkove hiše in v Štalci je do srede, 17. septembra, (vsak dan od 16. do 18. ure) na ogled razstava o vaškem društvenem delovanju, ki se ni začelo s SKD Vigred, temveč sega v prvo polovico 20. stoletja, ko je v vasi delovalo izobraževalno in pevsko društvo Razvoj. Na ogled so številne slike, lepaki, članki, ki jih hranijo v društvenem arhivu in na zgodovinskem odseku NŠK, novejše fotografije pa so prispevali društveni prijatelji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava