Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Širijo kulturo kave

22. okt. 2014 | 20:35
Dark Theme

V teh dneh se o kavi ne bo govorilo samo na sejmu TriestEspresso Expo, ki se začenja danes (23. oktobra) v starem pristanišču, ampak tudi v okviru manifestacije, ki bo potekala sočasno s tržaškim kavnim sejmom, namenjena pa je širjenju kulture priprave in pitja kakovostne kave tako med uživalci kot tudi med operaterji. Pijem kakovostno kavo je naslov pobude, v okviru katere v sloviti kavarni San Marco potekajo številna srečanja, delavnice in degustacije (na sporedu jih je kar petdeset). Omenjena pobuda, ki je luč sveta zagledala pred tremi leti v Firencah, prvič poteka v Trstu in prav tako prvič se dogaja, da poteka kar pet dni, saj drugače traja manifestacija, ki vsako leto poteka v štirih italijanskih mestih (letos so poleg Trsta še Lecce, Milan in Rovereto), le en dan.
Pobuda Pijem kakovostno kavo se je začela 22. oktobra popoldne z uradnim odprtjem, na katerem so njen namen in spored orisali upravnik kavarne San Marco Alexandros Delithanassis, v Samatorci rojeni in v Firencah živeči kavni izvedenec Andrej Godina in florentinski barman Simone Guidi, katerim se bodo v teh dneh pridružili še večkratni italijanski barmanski prvak Francesco Sanapo, svetovna podprvakinja Chiara Bergonzi in drugi. Gre za pravo poljudoznanstveno manifestacijo, ki pa je namenjena ne samo laikom, ampak tudi operaterjem oz. barmanom in kavarnarjem, saj je poudarek na kakovostni kavi: lahko se namreč zgodi, da dobi, podobno kot z vinom, ki dobi okus po zamašku, tudi kava slab okus, kar je posledica neustrezne priprave ali preprosto umazanega oz. nepravilno očiščenega aparata za kavo.
V okviru manifestacije so v dopoldanskih urah na sporedu različne vrste zajtrka, dalje degustacije in delavnice priprave kave, pa tudi kosilo s testeninami Barone s kavo, popoldnevi pa so namenjeni predavanjem, srečanjem in razgovorom. Med temi velja omeniti npr. predstavitev knjige novinarja Alessandra Marza Magna Il genio del gusto, ki bo danes ob 17. uri, ali pa srečanje v spomin na tržaške protagoniste na področju kave Alberta Hesseja, Ernesta Illyja, Prima Rovisa in Vinka Sandalja, ki bo 25. oktobra ob 16.30.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava