Četrtek, 04 april 2024
Iskanje

Festival Science + Fiction že 14. sezono

25. okt. 2014 | 18:20
Dark Theme

Prihodnji teden bo Trst postal znova prestolnica znanstvene fantastike. V času od 29. oktobra do 3. novembra se bo odvijala 14. izdaja festivala Trieste Science + Fiction, ki ga vsako leto pripravlja združenje Cappella Underground. Osrednje prizorišče bo v dvorani Tripcovich, spremljevalni dogodki pa bodo v gledališču Miela. Novost letošnje izdaje je, da bo del nagrajenih filmov na sporedu tudi v kinu Ariston.
Idejni vodja festivala Daniele Terzoli je podrobnosti nove izdaje predstavil na novinarski konferenci na postaji Rogers, na kateri se je zahvalil vsem tistim, ki so omogočili realizacijo letošnjega festivala. Povedal je, da v Trst prihajata kar dva mednarodna gosta; častni gost bo čilski režiser Alejandro Jodorowsky, ki bo prejel tudi priznanje za življenjsko delo Urania d’Argento, in Sasha Grey, bivša pornoigralka, ki bo v Trstu predstavila svoj zadnji film Open Windows.
Obiskovalci bodo sicer lahko uživali ob širokem naboru grozljivk in filmov z znanstveno-fantastično vsebino. Tekmovalni filmi se bodo potegovali za dve nagradi; za nagrado Asteroide, ki bo za dolgometražni film šla v roke najboljšemu neodvisnemu filmarju, in nagrado Méliès d’Argent, ki jo bo prejel najboljši znanstveno-fantastični kratkometražni film.
Izmed naslovov, objavljenih v uradnem izboru, velja omeniti težko pričakovani film Čarovnice so se vrnile Alexa de la Iglesiasa, ki je osvojil že 9 nagrad Goya Awards. V Trstu bo italijansko premiero doživelo kar devet filmov, med katerimi velja omeniti tudi Honeymoon, Coherence, Open Windows in drugi. Veliko filmov bodo zavrteli tudi izven tekmovalnega dela, zanimiv izbor pa pripravljajo tudi v kategoriji evropskih fantastičnih filmov. Kot vsako leto, so kuratorji festivala pripravili pester nabor filmov tudi za kategorijo Spazio Italija, v okviru katere bo mogoče videti italijanske kratko in dolgometražne filme, dokumentarce ...

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava