Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Najboljši »Capo in B« pripravila Tjaša Milkovič

27. okt. 2014 | 20:08
Dark Theme

Pretekli konec tedna je na Trgu sv. Antona Novega potekala prva izdaja festivala kave. Dvodnevni program je postregel z bogatim programom, zanimiva pa so bila tudi tekmovanja v pripravi najlepše dekoriranega cappuccina in najboljše turške kave ter tako imenovanega tržaškega kapa v steklenem kozarčku. Zmagovalka tekmovanja v pripravi najboljšega kapa v steklenem kozarčku je Tjaša Milkovič, lastnica kavarne White cafè v Ul. Genova. Po izenačenem izidu s tekmico Jessico, je v “podaljšku” s hladno glavo ugnala tekmico in pripravila štiri kavne napitke s spenjenim mlekom. O tem, kje tiči skrivnost najboljšega kapa, smo spregovorili z zmagovalko Tjašo, ki pravi, da je bilo v nedeljo veliko smeha in zabave ...
Kaj potrebujemo za odličen Capo in B?
Za odličen Capo in B potrebujemo 7 gramov kave, ki mora iz kavnega aparata teči 28 do 30 sekund. Seveda s pravim pritiskom. Tako dobimo pravo kavico, ki jo oplemenitimo z mlečno kremo. Idealno razmerje za odličen kapo v kozarčku je tretjina kave, tretjina mleka in tretjina mlečne pene. Mleko nikakor ne sme biti prevroče.
Kakšnega okusa naj bi bil “tapravi” kapo v kozarčku?
Fina pena, brez mehurčkov, mora dati kavnemu napitku posebno aromo. Pomembna skrivnost dobrega kapa v kozarčku je tudi, da mora pena ostati na žlički.
Kaj je ocenjevala žirija na nedeljskem tekmovanju?
Žirija je ocenjevala čas prepuščanja vode skozi drobno mleto kavo (30 sekund). Ocenjevala je tudi, kako vzdržujemo kavni aparat in določen čas za pripravo štirih kavnih napitkov v skodelici. Na razpolago smo imeli 5 minut.
Tekmico ste premagali v drugem krogu? Kaj je odločalo v “podaljšku”? So bile to izkušnje, mirna roka, hladna glava?
Roke so se mi tresle, a sem imela precej hladno glavo. V drugo sem se še bolj potrudila.
Je bilo to za vas prvo tekmovanje te vrste?
Da.
Koliko različnih kavic pripravite pri vašem vsakodnevnem delu?
Mislim, da več kot deset. Samo espresso pripravim na tri načine ...
Je vašim strankam ljubši kapo in B ali kapo v skodelici?
Odvisno. Če se v baru srečajo prijateljice, potem naročijo kapo v kozarčku. Če pa so stranke same, pa raje pijejo kapo v skodelici. Mogoče je stvar dolžine in trajanja kavnega napitka ...
Kakšna je pravzaprav razlika med napitkom v skodelici ali v steklenem kozarčku?
Razlika je le v tem, da damo v kozarček malo več mleka. Zato stranke, ko sedijo pri mizi, raje naročijo “daljši” tako imenovani Capo in B.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava