Torek, 09 april 2024
Iskanje

Očenaš pod Trgom Oberdan

29. okt. 2014 | 21:35
Dark Theme

Očenaš, ki ga je v sredo popoldne v latinščini zmolila skupina patrov minoritov, je v kletnih prostorih pod Trgom Oberdan ustvaril posebno spoštljivo vzdušje. Zmolila ga je skupina frančiškanov slovenske, hrvaške in italijanske narodnosti, ki so želeli tako počastiti spomin na sobrata Placida Corteseja. Letos mineva namreč sedemdeset let od mučeniške smrti 37-letnega duhovnika s Cresa, ki je ljubečo naklonjenost ponižanim in razžaljenim plačal z nečloveškim mučenjem in smrtjo.
Slovenski in hrvaški frančiškani so v Trst prišli iz Pirana, kjer se te dni udeležujejo izobraževalnega srečanja, pridružili pa so se jim tudi tržaški sobratje. Pod oboki palače na Trgu Oberdan sta jih pričakala Ivo Jevnikar, velik raziskovalec lika patra Corteseja, in Ljubomir Susič, ki je aprila 1944 tudi sam trpel v palači ob končni postaji avtobusnih prog 42 in 44. Vanjo se je bila namreč po kapitulaciji Italije vselila nacistična policija SS in tu ostala do konca druge svetovne vojne. V dobrih dvajsetih mesecih je po tistih prostorih šlo na stotine zajetih nasprotnikov režima, med njimi tudi Boris Pahor, ki je dramatično izkušnje obdelal tudi literarno (na primer v knjigi Trg Oberdan). Večino so sem vodili na zaslišanje iz bližnjih koronejskih zaporov, za naciste najbolj »zanimive« antifašiste pa so zapirali kar v celice pod Trgom Oberdan. Med njimi sta bila tudi Placido Cortese in Ljubomir Susič. Prvi je po aretaciji v Padovi najverjetneje tu tudi umrl; njegovega trupla niso nikoli našli, sumijo pa, da so ga sežgali v Rižarni. Drugi je zbranim minoritom lahko pojasnil, kaj se je tu dogajalo.
V kletnih prostorih ni več nekdanjih celic, tla pa so še danes marsikje prekrita z vodo. Celice so bile zelo ozke, v njih sta ležala največ dva ujetnika, ki se v bistvu nista mogla premikati. Gospod Susič se spominja stokanja, ki ga je bilo slišati iz sosednjih celic. In tistega srhljivega ropota, ki ga je povzročalo odbijanje glav ob kamnite stopnice. Nekega dne je na lastne oči videl, kako so ujetnika v sosednji celici zbrcali do smrti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava