Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Skozi vihar prve svetovne vojne

20. nov. 2014 | 20:24
Dark Theme

Od izbruha prve svetovne vojne je minilo sto let in čeprav so ti dogodki časovno zelo oddaljeni, so v naših krajih še živi spomini nanje in na ljudi, ki so na lastni koži doživeli vojne grozote. To je prišlo jasno do izraza na četrtkovem nagrajevanju 8. natečaja za Bubničevo nagrado, ki je letos nosil naslov Skozi vihar prve svetovne vojne. Kot je uvodoma spomnil Dušan Kalc, predsednik nekdanjega Sklada, danes Kulturnega društva Bubnič-Magajna, so natečaj ustanovili novinarji Primorskega dnevnika v spomin na nekdanjega kolego Albina Bubniča (1915-1978), neutrudnega raziskovalca polpretekle zgodovine, ki je bistveno prispeval k procesu proti krvnikom Rižarne in tudi pripravil prvi seznam njenih žrtev. Od leta 1980 so razpisali osem natečajev, da bi v mladih in manj mladih spodbudili raziskovalno delo in ohranjanje zgodovinskega spomina. Vabilu se je letos odzvalo trinajst skupin in posameznikov, najboljše izdelke (mnogi je bogatilo tudi fotografsko in dokumentarno gradivo) so včeraj bogato nagradili v openski dvorani Zadružne kraške banke.
Utemeljitve nagrad je v imenu ocenjevalne komisije prebrala Kostanca Filipovič. Med osnovnošolci so slavili učenci in učenke 4. in 5. razreda OŠ Alojz Gradnik Repentabor (mentorici Morana Sosič in Tanja Škabar), ki so komisijo prepričali z bogato in izvirno raziskavo Naša šola med prvo svetovno vojno. Kot so lepo pojasnili otroci, so v lanskem šolskem letu spoznali vojno zgodovino, obiskali goriški in kobariški muzej, se sprehodili po zgodovinski poti na Brestovcu in Kolovratu, posebno pozornost pa namenili odkrivanju zgodovine svoje šole, ki je bila ustanovljena daljnega 1873. Predvsem pa spoznali »kako lepo je, da sedaj živimo v miru,« kot so v en glas zaklicali, preden so zapeli še Odo radosti. Drugo nagrado je prejela COŠ Pinko Tomažič iz Trebč (mentorica Elizabeta Stopar) z raziskavo, posvečeno Soški fronti, tolažilno nagrado pa učenci 5. razreda OŠ Fran Milčinski.
Nižješolcem je komisija podelila dve prvi nagradi; goriški nižji srednji šoli Ivana Trinka (mentorica Slavica Radinja) za raziskavo o posledicah, ki jih je vojna pustila v različnih goriških vaseh, Meti in Tineju Sterniju pa za raziskavo, v kateri sta razkrila zanimivo družinsko kroniko. Komisija ni podelila druge nagrade, tolažilne pa so prejeli Jansh Gergolet iz Doberdoba ter Lana Simonič in Mihaela Zrinjski iz Murske sobote.
Med višješolci so vse nagrade odnesli dijaki in dijakinje tržaškega liceja Prešeren. Prvo mesto so zasedli lanski maturantje klasičnega liceja, ki so pod mentorstvom Marte Ivašič pripravili »odlično zastavljeno, pregledno izvedeno in lepo predstavljeno« nalogo, ki so jo prepletli z različnimi družinskimi kronikami. Drugo nagrado pa si delita Martin Poljšak in Vedran Guštin: prvi za prikaz manj znanih vojnih dogodkov, drugi pa za izvirno ironično razmišljanje o vojni in »šoli Evropa«.
Natečaj za Bubničevo nagrado je predvideval tudi kategorijo Univerzitetni študentje in ljubiteljski raziskovalci. Komisija je prejela dva prispevka in ocenila, da si oba zaslužita nagrado. Drugo mesto je zasedla Vera Sardoč iz Trsta z zanimivim zapisom o maminih in očetovih spominih na prvo svetovno vojno. Prva nagrada pa je romala v roke Stojana Glavine iz Boljunca, ki se je predstavil z dragoceno raziskavo o »vojni pošti lonjerskih fantov 1915-1918«.
V prihodnjih mesecih bomo najboljše raziskave objavili tudi v časopisu in na spletni strani.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava