Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Ogledi pod vodstvom dijakov-ciceronov

26. nov. 2014 | 18:29
Dark Theme

Te dni se v okviru jesenskih matinej Italijanskega sklada za okolje FAI v Trstu vrstijo vodeni ogledi nekaterih znamenitosti, za katere skrbijo posebne vrste vodiči: to so dijaki-ciceroni, se pravi višješolci, ki so se usposobili za vodenje ter razlago zgodovine in zanimivosti o nekdanji vojaški bolnišnici, kavarni San Marco in glavni železniški postaji.
V okviru pobude, ki jo soorganizira Pokrajina Trst in je namenjena višjim srednjim šolam, sta med sodelujočimi šolami tudi Licej Franceta Prešerna ter Humanistični in družbeno-ekonomski licej Antona Martina Slomška. Tako so danes (26. novembra) zjutraj dijakinje 1. klasičnega liceja Prešeren Jelena Ilić, Mojca Petaros in Juliette Protti, ki jih je spremljala prof. Marta Ivašič, sošolcem predstavile kavarno San Marco in njene zanimivosti. Obisk se je začel v Peterlinovi dvorani, kjer jih je sprejel predsednik Društva slovenskih izobražencev Sergij Pahor, nakar so Jelena, Mojca in Juliette predstavile mestni predel, v katerem se nahaja kavarna, pa tudi kulturo kavarn in tržaško stvarnost iz obdobja tik pred prvo svetovno vojno. Dogajanje se je nato preselilo v kavarno samo, kjer so dijakinje orisale njeno zgodovino ter predstavile opremo, stilne značilnosti in poslikave, kjer so poudarile predvsem prenovo izpred 25 let, ko je padla odločitev, da bodo ohranili tako poslikave iz leta 1914 kot tiste iz leta 1930.
Po današnjem obisku bodo dijakinje liceja Prešeren protagonistke tudi 28. novembra, ko bodo ob 12. uri vodile ogled po bivši vojaški bolnišnici, isti dan pa bodo ob 11.30 dijaki liceja Slomšek vodili ogled po kavarni San Marco.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava