Torek, 16 april 2024
Iskanje

Razvijati želijo podjetniške zamisli

13. dec. 2014 | 21:35
Dark Theme

Tradicionalni pouk na višji srednji šoli je danes nekoliko zastarel, preveč se teoretizira, mladega človeka pa se ne opremlja z veščinami, ki bi mu pomagale pri praktičnem soočenju s stvarnostjo oz. ki bi ga spodbudile, da razvije svojo ustvarjalnost oz. podjetniško žilico, tudi tradicionalnih služb ni več in si je v življenju treba izmisliti kaj dobrega, se spremeniti. Tega se dobro zavedajo na Tehniškem zavodu Žige Zoisa, kjer so pred nedavnim osnovali podjetniški krožek. V teku šolskega leta se bo 25 mladih, ki obiskujejo zavod Zois, naučilo, kako svoje konjičke spremeniti v vir prihodka, pri tem pa jim bodo pomagali mentorji Ustvarjalnika, pospeševalnika mladinskega podjetništva.
Kakšna je filozofija Ustvarjalnika? »Ponavadi so v šoli mladi vajeni, da pridejo in morajo na točno določena vprašanja dati točno določene odgovore, vsaka stvar gre v svojo škatlico, bi rekli. Tu pa jim hočemo vcepiti zavest, da ne rabijo vedno imeti vseh odgovorov in da naj nehajo predvidevati vse vnaprej,« pravi vodja Ustvarjalnikovih dogodkov Matija Bolčina.
Na začetku se dijaki spoznajo po skupinicah, kjer dobijo občutek medsebojne povezanosti. Pripadniki inkubatorja jih takrat vprašajo, kaj želijo početi v življenju oz. kaj od tega že počnejo. Če npr. nekdo reče, da mu je všeč glasba oz. igranje kitare, vendar meni, da se od tega ne da živeti, ga vodijo skozi proces, ki ga privede do spoznanja, da je mogoče tudi to spraviti v tako obliko, ki bi omogočila preživljanje. Vsaki šoli, ki se odloči imeti krožek, pomagajo najti v lokalnem okolju mentorja, ki ima nalogo enkrat tedensko obiskovati skupinico in jo vodi skozi proces, da mladi vsakič doživijo novo izkušnjo in naredijo korak naprej na svoji prvi podjetniški poti. Po Bolčinovih besedah to dejavnost podpirajo tako šole kot podjetniki.
S projektom podjetniškega krožka na zavodu Zois je Ustvarjalnik prvič prekoračil mejo in prišel v stik s slovensko šolo v Italiji. Po besedah podravnatelja zavoda Zois Willja Mikaca je pobuda naletela na veliko zanimanje in odobravanje tako pri starših kot pri dijakih. Srečanje s starši je potekalo 14. novembra, dejavnost Ustvarjalnika jim je orisal vodja programov Gorazd Prah, ki je teden dni pozneje prišel tudi med dijake, zdaj pa na šoli računajo, da jim bo uspelo prirediti novo srečanje že pred božičem. V januarju pa bo v Ljubljani t.i. mejnik oz. skupni dogodek, namenjen razvijanju novih idej. V februarju, marcu in aprilu pa bodo stekli vikendi z mentorji oz. za konkretno delo na idejah in za predstavitev le-teh, nato bo konec maja v Ljubljani še zaključna konferenca. Tudi izbira Trsta ni naključna, saj po Bolčinovih besedah Trst postaja močno središče, ki bo mogoče povezovalo Obalo, goriško in vipavsko regijo ter regije severne Primorske.
Zdaj jih čaka spodbujanje krajevnega okolja, naj jim pomaga. V tem smislu so se pobudniki v preteklih dneh že srečali s predsednikoma Slovenskega deželnega gospodarskega združenja in Zadružne kraške banke, Nikom Tenzetom in Adrianom Kovačičem, ki sta oba pokazala zanimanje za pobudo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava