Sreda, 03 april 2024
Iskanje

Demokracija je vsakodnevni plebiscit

14. dec. 2014 | 17:59
Dark Theme

V svojem vsakodnevnem življenju se večkrat znajdemo na razpotju: takrat je dobro pomisliti na Viktorja Bobka, Ivana Ivančiča, Simona Kosa, Pinka Tomažiča, Ivana Vadnala in na vse ljudi, ki so interese skupnosti postavili pred lastne. Na ljudi, ki so šli v smrt za dobrobit naroda in človeštva, ker so verjeli v zmago pravice, svobode, enakopravnosti med ljudmi. Demokracija je vsakodnevni plebiscit, zanjo se moramo vsak dan znova opredeljevati.
Tako je na nedeljski svečanosti v spomin na žrtve drugega tržaškega procesa med drugim dejala slavnostna govornica, zgodovinarka Marta Verginella. Poleg nje so na openskem strelišču spregovorili tržaški župan Roberto Cosolini,
odbornica občine Villorba Silvia Barbisan in predsednik tamkajšnjega Združenja pehotne vojske Sergio Amadio. Na letošnji svečanosti je namreč prvič sodelovala tudi delegacija iz mesteca blizu Trevisa, kjer so fašistične oblasti leta 1941 pokopale pet openskih žrtev. 25. aprila letos so jim v Villorbi tudi postavili spomenik.
Župan Cosolini je napovedal, da bo v prvih mesecih leta 2015 dokončno rešeno vprašanje spomenika, ki se kot znano nahaja na strelišču, na katerem še vedno švigajo krogle in do katerega ni prostega dostopa. Po večdesetletnih prizadevanjih naj bi tako na Opčinah končno le nastal Park miru. Zapel je tudi Moški pevski zbor Tabor, proslava pa se je nadaljevala s kulturnim programom v openskem Prosvetnem domu.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava