Petek, 26 april 2024
Iskanje

Novinarje naj vodijo resnica, spoštovanje, usmiljenje

24. jan. 2015 | 17:22
Dark Theme

Vsako naše dejanje vpliva tako na naša življenja kot na življenje celotne skupnosti. Zato bi morali dejanja in besede novinarjev voditi predvsem želja po resnici, spoštovanje in usmiljenje.
S temi besedami je tržaški nadškof Giampaolo Crepaldi v soboto nagovoril novinarke in novinarje, ki so se zbrali na tradicionalni maši v škofijski kapeli (delo slovenskega arhiitekta Ivana Vurnika). 24. januarja je namreč katoliški koledar obhajal god svetega Frančiška Saleškega, ki velja za zavetnika novinarjev. To pa zato, ker je francoski škof s svojimi pridigami, ki jih je cele dneve skrbno prepisoval in delil med verniki, spreobrnil veliko ljudi. On je ljudstvu s preprostimi, a učinkovitimi besedami naznanjal božje skrivnosti, je pojasnil Crepaldi, dober novinar pa ima nalogo, da ljudem pojasni številne misterije človeškega življenja.
Na tržaški škofiji so se letos odločili, da zavetnika novinarjev ne počastijo samo z mašo v Vurnikovi kapeli, med katero so se spomnili preminulih kolegov, temveč tudi s pogovorom med škofom in novinarji. Ta se je dotaknil številnih vprašanj, ki pa so bila skoraj v celoti usmerjena v analizo nedavnih tragičnih pariških dogodkov in medverskega dialoga.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava