Četrtek, 28 marec 2024
Iskanje

Pomlad žensk vabi

2. mar. 2015 | 21:17
Dark Theme

Gledališke predstave, debate, okrogle mize, knjižne predstavitve, razstave - skupaj nad trideset dogodkov, katerih vezna nit so ženske in tako imenovane ženske teme. Letošnji niz Pomlad žensk, ki bo pod okriljem Pokrajine Trst potekal od danes do maja, je karseda bogat in raznolik. Kot pravita pokrajinska predsednica Maria Teresa Bassa Poropat in tržaška podžupanja Fabiana Martini, so v preteklosti tovrstne dogodke povezovali predvsem z 8. marcem - mednarodnim dnevom žensk - in 25. novembrom - dnevom boja proti nasilju nad ženskami. Po zaslugi številnih društev in ustanov, predvsem pa pokrajinske uprave, ki je prevzela vlogo koordinatorke, so ženske in z njimi povezane teme v središču pozornosti skoraj vse leto. In prav je, da je tako, je opozorila podžupanja, ki je pohvalila tudi večplastnost ponudbe. »S tako različnimi dogodki je lažje pritegniti pozornost javnosti. Marsikdo se rad udeleži gledališke predstave, ki obravnava nasilje nad ženskami, posveta na to temo pa se ne bi.«
Letošnjo Pomlad žensk bo danes uvedla okrogla miza Spol, generacije, politika, ki bo ob 17.15 v avli Bachelet na glavnem sedežu tržaške univerze. Govor bo tudi o knjigi Di generazione in generazione - Le italiane dall’Unità ad oggi. V soboto ob 11. uri bodo v poštnem muzeju (Trg Vittorio Veneto 1) odprli razstavo o ženskah v prvi svetovni vojni, saj so razglednice in dopisnice odličen vir informacij o tem, kako so Tržačanke doživljale takratno morijo. Ob 18. uri bodo v Studiu Tommaseo (Ul. del Monte 2/1) predstavili knjigo perzijskih pravljic Gli ospiti non invitati.
V nedeljo, 8. marca, bodo na sporedu kar trije dogodki. Na Postaji Rogers bo ob 11. uri predstavitev knjige DonnArchitettura, v kateri so zbrane življenjske zgodbe arhitektk, ob 17.30 bo v muzeju Revoltella glasbeno-gledališka predstava Di sogni e di chimere, ki je posvečena ženskam na prehodu iz 19. v 20. stoletje, v Etnoblogu bodo ob 18. uri odprli prodajno razstavo umetnic in obrtnic, ki bodo tudi spregovorile o svojih izkušnjah.
Med številnimi zanimivimi dogodki (popoln spored je na voljo na spletni strani www.provincia.trieste.it in na priložnostnih zgibankah) velja omeniti vsaj potujočo razstavo o ženski toponomastiki Po poteh enakopravnosti, ki bo na ogled na sedežih občinskih rajonskih svetov (najprej, od četrtka, 5. marca, v Vili Prinz na Greti). In vest, da bo nagrado pomlad žensk letos prejela Ulrike Andres, predsednica in poverjena upraviteljica družbe SIOT. Podelili ji jo bodo 19. marca.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava