Petek, 05 april 2024
Iskanje

Od aidsa in DNK do demence

31. mar. 2015 | 18:27
Dark Theme

Po uspehu izpred dveh let se v Trst vrača pobuda Science & the City, s katero želijo širši javnosti približati znanstvene tematike na dostopen način, prvo srečanje pa bo že 1. aprila ob 18. uri v avditoriju Muzeja Revoltella, kjer bosta Umberto Tirelli iz onkološkega centra v Avianu in direktor Mednarodnega centra za genski inženiring in biotehnologije (ICGEB) iz Trsta Mauro Giacca govorila o novostih na področju boja proti aidsu.
Pobudo Science & the City 2, ki so jo danes (31. marca) predstavili na tržaškem županstvu, prireja center ICGEB v sodelovanju z Občino Trst in tržaškim italijanskim dnevnikom Il Piccolo, finančno pa sta jo podprla Dežela Furlanija Julijska krajina in Rotary Club Trieste Nord.
Kot izjavljajo organizatorji, je cilj pobude krepiti sodelovanje med Občino Trst in znanstvenimi ustanovami, ki delujejo na tržaškem ozemlju, predvsem pa širiti znanost med občani, pravzaprav skrbeti za nekakšno stalno znanstveno izobraževanje, ki bi prispevalo k rasti skupnosti.
Program letošnje manifestacije obsega šest srečanj, ki bodo v Muzeju Revoltella vedno ob 18. uri, trajala pa bodo eno uro. Vsakič bosta prisotna dva predavatelja, ki bosta uvodoma spregovorila vsak po deset minut, zatem po sledila razprava. Po prvoaprilskem srečanju o aidsu bo naslednje srečanje 8. aprila, ko bo govor o možnostih podaljševanja življenja in ohranjanja večne mladosti, o čemer bosta govorila Gabriella Marcon z Univerze v Vidmu in Francesco Loffredo iz centra ICGEB, medtem ko bo 22. aprila govor o zanesljivosti uporabe DNK v sodni medicini, o tem pa bosta govorila tožilec Federico Frezza in Paolo Fattorini z Univerze v Trstu. 29. aprila bosta Paolo Bianco z rimske univerze La Sapienza in Serena Zacchigna iz centra ICGEB govorila o izvornih celicah, medtem ko bosta 7. maja Alessandro Padovani z Univerze v Brescii in Emanuele Buratti iz centra ICGEB govorila o demenci in Alzheimerjevi bolezni. Zadnje srečanje bo 13. maja, ko bo zopet govor o DNK, gosta pa bosta biolog in znanstveni novinar Sergio Pistoi ter Paolo Gasparini iz raziskovalnega centra tržaške otroške bolnišnice Burlo Garofolo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava