Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Zadnji Suardovi pismi

9. apr. 2015 | 10:35
Dark Theme

O pismih, ki ju je kriški župnik Maks Suard napisal pred samomorom, je bilo veliko govora, mediji so po tragičnem dogodku objavili nekaj odlomkov na podlagi neimenovanih virov iz krogov preiskovalcev, ki so besedila prebrali. Pet mesecev po smrti župnika in uvedbi preiskave (do dogodka je prišlo 28. oktobra v kriškem župnišču) ima pismi pokojnikov oče, del vsebine pa je objavil tržaški dnevnik Il Piccolo. Suard je pred smrtjo pet strani v italijanskem jeziku namenil nadškofu Giampaolu Crepaldiju, v krajšem besedilu v slovenskem jeziku pa je menda razložil, zakaj se odreka življenju. Očetu in vernikom se je opravičil, boga je prosil odpuščanja.
Kot znano, se je tržaški škof tri dni pred Suardovo smrtjo sestal z župnikom in z njim govoril o dejanjih iz leta 1997 v dolinski občini, ko je takrat še tridesetletni Suard nadlegoval trinajstletno dekle. Suard je dejanja priznal, Crepaldi pa mu je v skladu s cerkvenim pravom napovedal takojšnjo razrešitev od vseh pastoralnih funkcij in uvedbo kazenskega postopka pred Svetim sedežem. Napovedal naj bi tudi Suardov umik iz Trsta ter mu zagotovil pomoč in podporo v okviru kake cerkvene ustanove, najverjetneje v Rimu.
Suard si je vzel nekaj dni za razmislek, 27. oktobra je napisal poslovilni pismi, naslednjega dne pa si je tik pred sestankom s škofom vzel življenje. V pismih je obžaloval svoja dejanja in zanje prevzel odgovornost. Zatrdil je, da je sam edini krivec ter da sprva ni razumel, kolikšno bolečino je povzročil dekletu. Omenil je, da ga je »prijazna, občutljiva in pametna« deklica privlačila in da je nekako pozabil na starostno razliko med njima. Po pisanju Piccola naj bi zatrdil, da ga je zanimala oseba kot taka in ne njena starost. »Še vedno obžalujem, da nisem ohranil obvezne razdalje,« je zapisal in zatrdil, da se podobni dogodki v naslednjih letih niso več ponovili.
V tistem obdobju so bili s temi dogodki seznanjeni še nekateri slovenski duhovniki, ki pa niso ukrepali. Tedanji škof Evgen Ravignani trdi, da o tem ni vedel ničesar, do premestitve pa naj bi prišlo na Suardovo prošnjo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava