Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Ribiško naselje: dobrodošel prijatelj

17. apr. 2015 | 18:16
Dark Theme

Ribiško naselje, zgrajeno v petdesetih letih prejšnjega stoletja za sprejem priseljencev iz Istre, je postalo zadnjih šest mesecev zatočišče osemnajstih beguncev iz Afrike, Afganistana in Pakistana. Pribežali so v Italijo, zaprosili za azil, in se - v pričakovanju obravnave njihovih prošenj - ustavili v obmorski vasici v devinsko-nabrežinski občini. Restavracija Baia degli uscocchi je postal njihov začasni domicil, življenje v novem, tujem okolju pa ni bilo odtujujoče. Prav nasprotno.
Domačini so sprejeli priseljence z odprtimi rokami. Vzpostavili so stik z njimi in jim priredili tečaj italijanskega jezika, ki jih je vodila prostovoljka Annalisa Spoljaric. Tako so osvojili vsaj nekaj besednih osnov jezika novega okolja.
A to še ni bilo vse. Mnogi, predvsem Afganistanci, so se, v sodelovanju z domačini, lotili čiščenja območja ob izviru Timave. Za vse pa je društvo Contemporary art Visogliano Vižovlje Europe pripravilo pravcat projekt, namenjen spoznavanju priseljencev. Dobrodošel prijatelj, je bil njegov pravšnji naslov.
To je tudi naslov razstave, ki je bila v dvorani župnišča svetega Marka evangelista. Pobudniki projekta so mladim priseljencem predlagali, naj z lastnimi mobilnimi telefoni posnamejo prizore iz okolice. Tako je nastala zanimiva zbirka fotografij, ki so na razstavi opremljene s pisnimi pričevanji nekaterih prebivalcev Ribiškega naselja in gostov samih.
Na ponedeljkovem odprtju razstave, ki poteka pod pokroviteljstvom občine Devin-Nabrežina, so pobudniki predstavili projekt, gostom in domačinom pa je zapel zbor Rilke. Protagonisti večera so bili gostje iz Toga, Senegala, Gambije, Afganistana in Pakistana, ki so ob aplavzu občutili toplino novih, čeprav začasnih »rojakov«. »Sožitje, dialog in integracija temeljijo na poznavanju drugih ter so neobhodno potrebni v sodobni družbi, ki je globalno naravnana na multikulturnost,« so zapisali pobudniki ob predstavitvi razstave. Ta vodila so v Ribiškem naselju v zadnjih šestim mesecih tudi konkretno uresničili.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava