Ponedeljek, 01 april 2024
Iskanje

Vojska na nabrežju

23. maj. 2015 | 20:40
Dark Theme

Tanki, desantne enote, vojaki v zgodovinskih uniformah, prikaz vojaških veščin in priložnostna zgodovinska razstava. Vse to je na ogled na tržaškem nabrežju in Velikem trgu v okviru pobude Vojska je korakala, niza praznovanj ob stoletnici vstopa Italije v prvo svetovno vojno z vojno napovedjo takratni Avstro-Ogrski. Vse omenjeno se bo ponovilo 24. maja, ko se bo prav v Trstu zaključila priložnostna štafeta, ki je obredla vso Italijo, pri čemer bo kot zadnja štafetnica pritekla sama obrambna ministrica Roberta Pinotti, ki se bo udeležila slovesnosti.
Na nabrežju je zaživela t.i. »vojaška vas«, kjer predstavniki italijanske vojske obiskovalcem prikazujejo nekatere primerke vojaške oborožitve, kot npr. tanke oz. osemkolesnike, maskirna sredstva in helikopter, prav tako so danes (23. maja) izvedli simulacijo izkrcanja pripadnikov elitnih enot, medtem ko so v palači deželne vlade odprli potujočo razstavo.
Dogajanje se bo ponovilo 24. maja, ko je med 12. in 19. uro predviden spust padalcev brigade Folgore, ob 17.30 prelet zgodovinskih letal, ob 19.30 pa prihod ministrice Pinottijeve. Slovesnosti bo ob 20.30 sklenil koncert godbe italijanske vojske.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava