Ponedeljek, 01 april 2024
Iskanje

Mattarella v Devinu na poimenovanju glasbene akademije po Corradu Belciju

24. maj. 2015 | 18:44
Dark Theme

Mednarodna akademija za komorno glasbo iz Devina bo odslej nosila ime po časnikarju in politiku Corradu Belciju (Tinjan 1926, Trst 2011). Ploščo na pročelju sedeža glasbene ustanove v grajskem naselju je danes popoldne odkril predsednik republike Sergio Mattarella, ki je svoj čas bil Belcijev kolega v parlamentu ter strankarski somišljenik in osebni prijatelj.
Mednarodna akademija za komorno glasbo deluje v sklopu Jadranskega zavoda združenega sveta, Belci pa je bistveno prispeval k njeni ustanovitvi leta 1989, ko je kot prvi predsedoval znani devinski vzgojno-izobraževalni ustanovi. Na včerajšnji slovesnosti sta govorila sedanji predsednik Jadranskega zavoda združenega sveta Gianfranco Facco Bonetti in dijak Anders Hoy Dypvik, v imenu Belcijeve družine pa se je pobudnikom poimenovanja in državnemu poglavarju zahvalil sin Franco. Spored je popestril Trio iz Parme, ki trenutno vodi devinsko akademijo za komorno glasbo.
Predsednik republike je v Devin prispel z Goriškega, kjer se je udeležil spominske slovesnosti ob 100-letnici vstopa Italije v 1. svetovno vojno. V Devinu se je vsega skupaj mudil pičlo uro in ni dajal izjav. Takoj nato se je vrnil v Rim, od koder bo jutri odpotoval na uradni obisk v Srbijo in Črno goro.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava