Petek, 05 april 2024
Iskanje

Začenja se jubilejna 50. Draga

27. avg. 2015 | 20:27
Dark Theme

Pod šotorom v parku Finžgarjevega doma na Opčinah se bodo danes (28. avgusta) popoldne z okroglo mizo z naslovom Zakaj Draga? ob 16.30 začeli jubilejni 50. študijski dnevi Draga 2015. Pobuda, ki jo od vsega začetka prireja Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta ter po eni strani teži k povezovanju Slovencev v matici, zamejstvu in zdomstvu, po drugi pa k razpravljanju o aktualnih vprašanjih slovenstva, se bo začela ravno z okroglo mizo, posvečeno smislu in vlogi teh študijskih dni oz. zaslugam le-teh glede demokratizacije Slovenije in krepitve dialoga med Slovenci. O tem bodo govorili pisatelj in diplomat Andrej Capuder, kulturna delavka Katica Cukjati, filozof Tine Hribar in predsednik DSI ter eden vodilnih organizatorjev Drage Sergij Pahor.
Študijski dnevi se bodo nadaljevali 29. avgusta, ko bo publicist Igor Omerza ob 16. uri predstavil svojo knjigo Karla. Udba o Dragi, ob 17. uri pa bo skupina mladih prijateljev in podpornikov Drage priredila srečanje z naslovom Petdeset delcev še ni celota. Z različnimi izraznimi jeziki bodo sestavljali lepljenko drobcev Draginih vsebin in tematik, šlo pa bo za svojevrstno voščilo mladih Dragi.
Kot vsakič, bo tudi letos Draga dosegla vrhunec v nedeljo, 30. avgusta. Že ob 8.30 bo tradicionalna maša za udeležence študijskih dni, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, ob 10. uri pa bo psihologinja Alenka Rebula govorila na temo Moč dvojine: preobrazba moškega in ženske za narodno rodovitnost, kjer bo prikazala nekatere vidike razhajanja in nerazumevanja, a tudi neizhojene poti na področju odnosa med moškim in žensko. Ob 15.30 bodo slovesno izročili četrto Peterlinovo nagrado in predstavili zbornik, ki je izšel ob 90-letnici pisatelja Alojza Rebule, Draga 2015 pa se bo ob 16. uri sklenila s predavanjem filozofa in teologa Edvarda Kovača na temo Že danes je jutri ali slovenska prihodnost, posvečenim možnosti pogumnega gledanja na prihodnost in soustvarjanja nove civilizacije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava